Holandsko rieši podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí u Jehovových svedkov

NETKY.SK • 17 August 2018, 06:58 • 2 min
Holandsko rieši podozrenia zo sexuálneho zneužívania detí u Jehovových svedkov

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandská prokuratúra začala oficiálne vyšetrovanie vo veci údajného sexuálneho zneužívania detí v komunite Jehovových svedkov.

slovakia

left justify in out

Holandský minister spravodlivosti Sander Dekker túto informáciu potvrdil vo štvrtok na žiadosť poslancov parlamentu a po tom, ako najmenej päť ľudí podalo formálnu sťažnosť v tejto veci. Dekker, ktorý reagoval na otázky poslancov, vo svojej písomnej odpovedi upozornil, že skúmaním sťažností sa zaoberajú špecializovaní úradníci v rôznych častiach krajiny.

 

Poslanci naprieč celým politickým spektrom parlamentu v júli vyzvali vládne orgány na preverenie podozrení zo sexuálneho zneužívania detí v náboženskej komunite Jehovových svedkov. Tá má v Holandsku približne 30.000 členov. Komunita naznačila, že nebude brániť nezávislému vyšetrovaniu desiatok tvrdení o zneužívaní mladistvých v jej radoch. Spresnila, že boli prijaté opatrenia na ochranu detí a že obetí zneužívania je veľmi málo. Nadácia, ktorú založili obete sexuálneho zneužívania v rámci komunity, na druhej strane tvrdí, že registruje 276 možných prípadov sexuálneho zneužitia.

 

Dekker v minulom roku uviedol, že Jehovovi svedkovia by si mali brať príklad z katolíckej cirkvi v Holandsku, ktorá otvorene rieši sťažnosti súvisiace so sexuálnym zneužívaním v jej radoch. Od zriadenia osobitnej telefonickej linky v roku 2010 bolo nahlásených celkovo 3712 prípadov sexuálneho zneužívania detí v rámci katolíckej cirkvi na území Holandska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona