Holandsko protestuje voči zavedeniu nových poplatkov pre cudzincov v Nemecku

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 19:05 • 2 min
Holandsko protestuje voči zavedeniu nových poplatkov pre cudzincov v Nemecku

HAAG - Holandsko dnes ohlásilo protest voči plánom Berlína zaviesť nové cestné poplatky pre zahraničných motoristov s cieľom zabezpečiť finančné prostriedky na opravu a modernizáciu siete komunikácií v spolkovej republike.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak už krátko po prezentácii zámeru nemeckou vládou.
     

Holandská ministerka pre infraštruktúru a ochranu životného prostredia Melanie Schultzová van Haegenová dnes v Haagu konštatovala,, že zavedenie nových poplatkov by malo osobitne negatívne dôsledky pre holandských motoristov, a to predovšetkým v nemecko-holandskom pohraničí. 
     

Ministerka netajila sklamanie nad tým, že nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt nezohľadnil už pred dvoma týždňami deklarované pochybnosti zo strany holandských predstaviteľov. Preto sa teraz obráti na eurokomisára pre dopravu Siima Kallasa s výzvou, aby preskúmal kompatibilitu nemeckých plánov s európskym právom, píše tlačová agentúra DPA.
     

Holandský automotoklub ANWB začal už dnes s kampaňou proti novým poplatkom. Občanom ponúka prostredníctvom internetu možnosť pripojiť sa k petícii, ktorú by iniciátori chceli neskôr predložiť do Európskeho parlamentu.
     

Otázka spoplatnenia cestnej siete pre cudzincov bola jednou zo sporných častí vlaňajšej dohody medzi kancelárkou Angelou Merkelovou a sociálnymi demokratmi pri zostavovaní novej vládnej koalície. Zámer si vyslúžil kritiku zo strany Európskej únie.
     

Nálepky pre zahraničných motoristov, ktoré sa budú dať zakúpiť prostredníctvom internetu a na čerpacích staniciach, budú mať platnosť desať dní, dva mesiace alebo celý rok.
     

Predpokladá sa, že desaťdňová nálepka bude stáť desať eur, dvojmesačná 20 eur. Cena za celoročnú nálepku bude závisieť od rôznych faktorov ako váha vozidla či výška jeho emisií.
     

Domácich motoristov sa nové vládne zámery nedotknú, pričom sa výška ich súčasných poplatkov ešte zníži. Berlín tak chce vyvážiť zvýšenie poplatkov pre cudzincov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona