Holandsko prevzalo rotujúce predsedníctvo EÚ

NETKY.SK • 1 Január 2016, 10:55 • 2 min
Holandsko prevzalo rotujúce predsedníctvo EÚ

BRUSEL – Holandsko dnes na pol roka prevzalo od Luxemburska rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Odštartovalo tak pôsobenie predsedníckeho tria Holandsko - Slovensko - Malta, ktoré bude šéfovať únii v najbližších 18 mesiacoch. Slovenské predsedníctvo sa začne 1. júla 2016 a skončí sa 31. decembra 2016.

slovakia

left justify in out

Medzi priority začínajúceho sa holandského predsedníctva patrí ekonomický rast a zamestnanosť, migrácia, prehlbovanie hospodárskej a menovej únie a oblasť klímy a energetiky. Tieto priority korešpondujú s 18-mesačným programom celého predsedníckeho tria.


Holandské predsedníctvo bude musieť riešiť aj viaceré akútne problémy európskej dvadsaťosmičky, predovšetkým migračnú krízu, hrozbu terorizmu a geopolitické ťažkosti na východ od hraníc EÚ.


"Európska únia momentálne čelí tvrdej skúške," píše sa v správe holandskej vlády o stave únie, ktorá varuje pred "rizikom fragmentácie" EÚ. Holandsko sa bude podľa správy pokúšať hľadať "spoločné riešenia", ktoré by pomohli EÚ prekonať súčasnú nepokojnú dobu. "Na všetkých úrovniach sú potrebné jednota a odhodlanie," uvádza sa v správe, z ktorej citovala agentúra DPA.
Pre Holandsko to je v poradí už 12. polročné rotujúce predsedníctvo v EÚ (ostatný raz v roku 2004). Kým pre Slovensko a Maltu, ktoré sa stali členmi únie v roku 2004, to bude prvá skúsenosť tohto druhu.


Priority poldruharočného programu predsedníckeho tria kladú dôraz predovšetkým na ekonomiku a hospodársky rast, zamestnanosť, na lepšiu ochranu občanov EÚ, oblasť energetiky a prostredníctvom vedomostnej ekonomiky na vzdelanú spoločnosť.


Na stanovení programu predsedníckeho tria sa aktívne podieľalo aj Slovensko. Úzka spolupráca trojice krajín by mala umožniť plynulejší prechod medzi jednotlivými predsedníctvami. Slovenské predsedníctvo by malo nadviazať na prácu holandského predsedníctva vo viacerých oblastiach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona