Holandsko pred vypuknutím vojny ukrývalo nacistické zlato z Československa

NETKY.SK • 1 August 2013, 11:22 • 2 min
Holandsko pred vypuknutím vojny ukrývalo nacistické zlato z Československa

AMSTERDAM - Holandská centrálna banka spravovala zlaté rezervy patriace nemeckým nacistom tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Zlato pôvodne pochádzajúce z Československa, by v súčasnosti malo hodnotu stoviek miliónov eur, uviedol dnes holandský denník Volkskrant.

slovakia

left justify in out

Informácie sú obsiahnuté v archívnych materiáloch Bank of England z roku 1950, ktoré táto britská finančná inštitúcia v stredu sprístupnila verejnosti. Zlato podľa uvedených zdrojov pôvodne patrilo Národnej banke československej, ktorá ho poslala do zahraničia zo strachu pred hroziacou nemeckou inváziou. 

Dňa 21. marca 1939, po šiestich dňoch od obsadenia Čiech a Moravy Nemeckom, Berlín požiadal o presun zlata z československého účtu v medzinárodnej zúčtovacej banke na konto nemeckej Ríšskej banky. O týždeň neskôr časť z týchto zlatých zásob, v dnešnej hodnote okolo 602 miliónov eur, previezli do bánk na území Holandska, Belgicka.

Holandská centrálna banka potvrdila, že tesne pred vypuknutím vojny získala predmetné zlato a spravovala ho pre nacistickú vládu v Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona