Holandsko považuje deti z územia Islamského štátu za hrozbu

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 07:05 • 2 min
Holandsko považuje deti z územia Islamského štátu za hrozbu

AMSTERDAM - Holandský protiteroristický útvar má obavy z toho, že deti a mladiství pôvodom z Holandska, ktorí žijú na území pod kontrolou Islamského štátu (IS), môžu byť zneužití na teroristické účely na území Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl. Úrad holandského Národného koordinátora pre bezpečnosť a boj proti terorizmu (NCTV) v dnes zverejnenej správe upozornil, že najmenej 80 holandských detí žije medzi džihádistami IS v Sýrii a Iraku. Existuje hrozba, že tieto deti môžu byť "nainfikované a vojensky vycvičené" týmito džihádistami a pri svojom návrate do Európy budú predstavovať hrozbu teroristických útokov.

 

NCTV vo svojej správe pripomenul, že na jednej strane sú tieto deti obeťami radikálnych islamistov, ale na druhej strane môžu byť nimi použité na spáchanie teroristických útokov. IS totiž už použil deti a mladistvých na teroristické útoky v Sýrii a Iraku. Deti sú menej podozrivé, ľahšie prenikajú do iných komunít a sú menej prísne kontrolované bezpečnostnými zložkami. "Islamský štát považuje deti za nevyhnutné pre prežitie ’kalifátu’ a existujú dôkazy, že čoraz mladšie deti sa zapájajú do násilných akcií," uvádza sa v správe.

 

NCTV upozorňuje na skutočnosť, že zároveň s tým, ako sú radikálni bojovníci IS vytláčaní z predtým obsadených území v Sýrii a Iraku, sa stále viac džihádistických rodín vracia do svojich domovských krajín v Európe. Je vysoko pravdepodobné, že počet týchto návratov sa v nadchádzajúcich mesiacoch zvýši."Tieto deti sú od útleho veku nainfikované extrémistickými názormi, nemusia konvertovať na radikálny islam. Od malička sú vychovávané, že každý, kto neprijíma radikálny výklad islamu, musí zomrieť," zdôrazňuje vo svojej správe NCTV.

 

Holandský protiteroristický útvar zároveň potvrdil, že všetky deti, ktoré sa vrátia z krízových zón spolu s rodinami do Holandska, budú podrobené testom DNA, aby bolo možné potvrdiť ich totožnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies