Holandsko podalo kontroverzný návrh: Chce rozšíriť zoznam úradov uchovajúcich citlivé informácie o džihádistoch

NETKY.SK • 3 August 2017, 07:25 • 2 min
Holandsko podalo kontroverzný návrh: Chce rozšíriť zoznam úradov uchovajúcich citlivé informácie o džihádistoch

BRUSEL/AMSTERDAM - Holanďania debatujú o tom, kto všetko by mal mať právo uchovávať informácie o ľuďoch podozrivých z príklonu k radikálnemu islamizmu a jeho šírenia.

slovakia

left justify in out

Holandský liberálny denník NRC Handelsblad dnes uviedol, že existuje návrh, aby okrem policajných štruktúr aj ministerstvo spravodlivosti, miestne zastupiteľstvá, probačná služba a sociálni pracovníci mohli po dobu piatich rokov uchovávať citlivé informácie o ľuďoch podozrivých z vyznávania radikálneho islamizmu. Radikálni islamisti a zradikalizované osoby sú často spájané s podporou teroristických aktivít.

 

Noviny upozornili, že ide o kontroverzné rozhodnutie, pretože mnohé z osôb, o ktorých budú zbierané a uchovávané informácie, neboli nikdy obvinené alebo odsúdené za nejaký zločin.

 

V súčasnosti môže iba polícia po dobu piatich rokov uchovávať spisy o potenciálnych džihádistoch. Toto právo by sa malo rozšíriť aj na ďalšie inštitúcie v justičnom systéme. Dôvodom na zmenu má byť podľa úradov skutočnosť, že rýchlosť radikalizácie sa v prípade rôznych kategórií ľudí líši.

 

Odborníčka na terorizmus z univerzity v Leidene Quirine Eijkmanová v tejto súvislosti povedala, že ide o krok, ktorý znamená "vážne porušenie súkromia" ľudí označovaných za radikálne. "Len čo sa niekto bude domnievať, že ste extrémista, zhromaždia a uchovajú o vás všetky dostupné informácie. To je neprimerané opatrenie, pretože je veľmi ťažké odhadnúť, kedy sa zradikalizovaná osoba skutočne stane nebezpečenstvom," zhodnotila Eijkmanová.

 

Noviny oslovili aj holandský úrad na ochranu osobných údajov Autoriteit Persoonsgegevens, ktorý uviedol, že musí overiť, či uvedený návrh znamená porušenie pravidiel na ochranu osobných údajov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona