Holandsko plánuje rozšíriť eutanáziu aj na ľudí, ktorí naplnili svoj život

NETKY.SK • 13 Október 2016, 12:48 • 2 min
Holandsko plánuje rozšíriť eutanáziu aj na ľudí, ktorí naplnili svoj život

AMSTERDAM - Holandská vláda chce predložiť návrh zákona, ktorý by legalizoval asistovanú samovraždu u ľudí, ktorí majú pocit, že "sa ich život už naplnil", nemusia však nevyhnutne byť smrteľne chorí. Informoval o tom dnes server guardian.co.uk.

slovakia

left justify in out

Holandsko bolo prvou krajinou, ktorá legalizovala eutanáziu. Uzákonilo ju v roku 2002, ale iba pre chorých sužovaných neznesiteľnou bolesťou, bez nádeje na vyliečenie. Holandskí ministri zdravotníctva a spravodlivosti v dnešnom liste adresovanom parlamentu uviedli, že ľuďom, ktorí "si po dôkladnom zvážení myslia, že sa ich život naplnil, musí byť umožnené ukončiť ho dôstojným spôsobom". Je však potrebné stanoviť pre to "prísne a dôkladné kritériá".


Tento návrh zrejme vyvolá kritiku, pretože podľa jeho oponentov je už súčasný holandský zákon o eutanázii širší, ako sa pôvodne plánovalo. Zahŕňa nielen "neznesiteľne trpiacich" smrteľne chorých ľudí, ale aj ľudí s niektorými duševnými chorobami a demenciou.


Holandská spoločnosť podporuje eutanáziu a jej počty stúpajú v ostatnom desaťročí každý rok dvojciferne. Čoraz viac pacientov žiada eutanáziu a čoraz viac lekárov je ochotných im pri samovražde pomôcť. V roku 2015 zomrelo eutanáziou v Holandsku 5516 ľudí, čo predstavovalo 3,9 percenta všetkých úmrtí. Ministerka zdravotníctva Edith Schippersová v liste napísala: "Keďže sa želanie môcť sa rozhodnúť pre ukončenie svojho života vyskytuje prevažne u starších ľudí, nový systém bude obmedzený na nich." Žiadnu vekovú hranicu však neuvádza.


Nový zákon bude podľa nej obsahovať bezpečnostné mechanizmy, ako sú napríklad kontroly z tretej strany a dôkladný dohľad. Denník The Guardian dodal, že návrh prekvapil, pretože osobitná komisia, ktorá myšlienku o naplnení života posudzovala, dospela k záveru, že rozšírenie eutanázie nie je potrebné. Vláda však s komisiou nesúhlasila a chce v spolupráci s lekármi, etikmi a ďalšími odborníkmi vypracovať do konca roka 2017 návrh nového zákona o eutanázii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies