Holandsko nie je povinné starať sa o neúspešných azylantov, rozhodol súd

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:49 • 2 min
Holandsko nie je povinné starať sa o neúspešných azylantov, rozhodol súd

AMSTERDAM - Holandský najvyšší správny súd dal dnes za pravdu vláde v tom, že nie je povinná poskytovať jedlo a prístrešie žiadateľom o azyl, ktorých žiadosť bola zamietnutá a ktorí odmietajú repatriáciu.

slovakia

left justify in out

Súd týmto rozhodnutím právne podporil jednu z najprísnejších imigračných politík v Európe, konštatovala agentúra Reuters.

 

Štátna rada, ktorá posudzuje, či sú všetky rozhodnutia vlády v súlade so zákonom, dospela k záveru, že nová politika konzervatívneho premiéra Marka Rutteho nie je v rozpore s európskym Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 

Odmietnutí žiadatelia o azyl nemajú právo odvolávať sa na Európsku sociálnu chartu, uviedol súd.

 

Holandská vláda "má právo, keď poskytuje prístrešie v takzvaných miestach obmedzenej slobody, vyžadovať od neúspešných žiadateľov o azyl, aby spolupracovali pri svojom odchode z Holandska", citoval Reuters z rozhodnutia Štátnej rady.

 

Mimovládne organizácie a OSN kritizujú holandskú imigračnú politiku za priveľkú prísnosť.

 

Dnešné rozhodnutie odporuje augustovej správe Výboru OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie, ktorý Holanďanom odkázal, že musia zabezpečiť základné potreby utečencov bezpodmienečne. Spoluautor správy výboru Ion Diaconu vtedy napísal, že "pokým sú v Holandsku, musia mať zabezpečenú minimálnu životnú úroveň".

 

Rada Európy v roku 2014 vytkla Holandsku, že zadržiava žiadateľov o azyl "administratívne" (bez súdu) a mnohých z nich ponecháva v právnej neistote a núdzi.

 

V poradí krajín, kam smeruje v EÚ najviac žiadateľov o azyl, je Holandsko na ôsmom mieste. V roku 2014 predstavovali noví azylanti v krajine štyri percentá z celkového počtu prichádzajúcich žiadateľov.

 

Holandsko vlani zaznamenalo 87-percentný nárast počtu žiadostí o azyl, spolu ich dostalo 24.535, dodal Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies