Holandsko - Nemecko 1:2

NETKY.SK • 14 Jún 2012, 07:12 • 2 min
Holandsko - Nemecko 1:2

Holandsko - Nemecko 1 2 - Futbal Nemecká futbalová reprezentácia zvíťazila v stredajšom šlágri B-skupiny EURO 2012 v ukrajinskom Charkove nad Holandskom 2 1 a s plným počtom šiestich bodov je blízko postupu do štvrťfinále. Nemci rozhodli o triumfe v prvom

slovakia

left justify in out

img

Nemecká futbalová reprezentácia zvíťazila v stredajšom šlágri B-skupiny EURO 2012 v ukrajinskom Charkove nad Holandskom 2:1 a s plným počtom šiestich bodov je blízko postupu do štvrťfinále.
      Nemci rozhodli o triumfe v prvom polčase, keď vďaka presným zásahom kanoniera Maria Gomeza z 24. a 38. minúty viedli 2:0. Holanďania predviedli matný výkon a hoci zásluhou Robina van Persieho v 73. minúte znížili, vyrovnať sa im nepodarilo. Platí, že zisk miestenky vo vyraďovacej fáze šampionátu bude pre úradujúcich vicemajstrov sveta mimoriadne ťažkým sústom.
      Tímy z B-skupiny budú tretíkrát v akcii v nedeľu 17. júna. V jednotnom čase o 20.45 SELČ si Portugalsko zmeria sily s Holandskom, Dánsko ukončí pôsobenie v skupinovej fáze zápasom proti Nemecku. Zverencom trénera Joachima Löwa stačí uhrať s Dánskom remízu, pričom "Nationalelf" posúva ďalej aj prípadná prehra, ak Portugalsko stratí body s Holandskom, ktoré sa ocitlo nad okrajom priepasti. "Oranjes" s nulou na bodovom konte nemusí na postup stačiť ani trojbodový záber v záverečnom súboji skupinovej fázy.
      Dianie na šampionáte pokračuje vo štvrtok 14. júna zápasmi C-skupiny Taliansko - Chorvátsko (18.00, Poznaň) a Španielsko - Írsko (20.45, Gdansk).

      B-skupina, 2. kolo:
      Holandsko - Nemecko 1:2 (0:2)
      Góly: 73. van Persie - 24. a 38. Gomez. Rozhodcovia: Eriksson - Wittberg, Klasenius (všetci Švéd.), ŽK: N. de Jong, Willems - Boateng, 38.633 divákov.
      zostavy a striedania:
      Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems - N. de Jong, van Bommel (46. Van der Vaart) - Robben (83. Kuyt), Sneijder, Afellay (46. Huntelaar) - van Persie
      Nemecko: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller (90.+2 Bender), Özil (81. Kroos), Podolski - Gomez (72. Klose)

      Holanďania nastúpili takmer v identickom zložení ako proti Dánsku, akurát uzdravený Mathijsen nahradil na stopérskej pozícii Vlaara. Nemci zostali verní zostave, ktorá sa postarala o víťazstvo nad Portugalskom. V 7. minúte sa ocitol v prvej šanci van Persie, ale po peknom pase van Bommela z hĺbky poľa namieril v behu z voleja len do stredu brány, kde stál pripravený Neuer. O minútu odpovedali odpovedali Nemci prekvapivou strelou Özila spoza šestnástky, ktorá sa od ľavej žrde odrazila do rúk Stekelenburga. Nemci nechali súpera posúvať si loptu v jeho stereotypnom systéme, ktorý neviedol k prevahe či šanciam a sami znenazdajky udreli. Schweinsteiger našiel geniálnou uličkou na hranici ofsajdu Gomeza, ktorý si šikovne spracoval loptu a osamotený pred holandským brankárom svoju šancu suverénne využil - 0:1. Tlak na holandské mužstvo narástol do obrovských rozmerov, čím sa ešte viac prehĺbila kŕčovitosť v jeho hernom prejave. Özilov priamy kop v 37. minúte mohol priniesť druhú zmenu skóre, ale Badstuber hlavou zblízka poslal loptu iba do Stekelenburga. Holanďania si však vydýchli len na chvíľu, lebo po ďalšej kolmej prihrávke Schweinsteigera rozvlnil Gomez druhýkrát sieť a zaknihoval už svoj tretí gól na šampionáte - 0:2. V záverečných sekundách úvodného dejstva nechýbalo veľa a Nemci viesť mohli už rozdielom triedy, loptu po Schweinsteigerovej tečovanej strele z priameho kopu však Stekelenburg vyškriabal končekmi prstov nad bránu.
      Holandský kouč sa snažil oživiť hru dvojitým striedaním, keď namiesto van Bommela a Afellaya poslal na ihrisko Van der Vaarta a Huntelaara. Hralo sa však odvíjala v starých koľajach, Nemci sa neuspokojili s dvojgólovým náskokom a naďalej sa tlačili dopredu s cieľom doraziť súpera. V útoku sa dokonca ocitol v 52. minúte aj stopér Hummels, ktorý však na dvakrát holandského brankára neprekonal. Po dlhom čase predviedli aj Holanďania peknú akciu, keď Robben "nabil" van Persiemu, ale jeho strelu Neuer zneškodnil. V 71. minúte sa po jednej z mála chýb v nemeckej obrane ocitol v dobrej šanci Sneijder, ale do jeho strely sa obetavo vrhol Boateng. Chvíľkové poľavenie Nemcov potrestal až v 73. minúte van Persie, ktorý pohybom oklamal Badstubera a spoza šestnástky vypálil tvrdo a presne - 1:2. "Oranjes" sa vrátili do hry, ale v závere už ich skúsený sok s prehľadom držal loptu ďaleko od svojej brány a víťazstvo si udržal. Nemci vyhrali už 13. medzištátny zápas v rade a jednou nohou sú medzi najlepšou osmičkou tímov ME.

      tabuľka:
      1. Nemecko      2  2  0  0  3:1  6
      2. Portugalsko  2  1  0  1  3:3  3
      3. Dánsko       2  1  0  1  3:3  3
      4. Holandsko    2  0  0  2  1:3  0

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona