Holandsko navrhuje spojencom vytvorenie "minischengenu"

NETKY.SK • 19 November 2015, 15:59 • 2 min
Holandsko navrhuje spojencom vytvorenie "minischengenu"

AMSTERDAM/BERLÍN/BRUSEL - Holandská vláda navrhuje vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy, oznámila dnes agentúra Reuters.

 

Holandsko už možnosť vytvorenia "minischengenu" načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, v rámci ktorej sú na vec rozdielne názory.

 

Európska komisia (EK) dnes poprela, že by jej niekto takýto návrh oficiálne predložil. Hovorkyňa EK zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú v piatok diskutovať ministri vnútra krajín EÚ.

 

Podľa agentúry Reuters by bolo vytvorenie "minischengenu" zrejme v rozpore s garanciami zaručujúcimi slobodu cestovania medzi členskými štátmi Únie.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes pripustil, že možnosť vytvorenia menšej zóny v rámci existujúceho Schengenu v rozhovore s ním otvoril jeho holandský rezortný kolega Bert Koenders. De Maiziere však zdôraznil, že ho takáto predstava vôbec nenadchla.

 

"Naším cieľom musí byť to, aby schengenská oblasť fungovala ako celok. Všetko ostatné budú len doplnkové úvahy," konštatoval nemecký minister.

Minischengen by mal podľa správ holandských médií zahŕňať štáty Beneluxu, ako aj Nemecko a Rakúsko. Súčasťou plánu by bolo vytvorenie tranzitných táborov pre migrantov, ktoré by sa nachádzali mimo hraníc tejto oblasti.

 

Holandská vláda zdôraznila, že jej návrh je len jednou z mnohých možností zvládnutia migračnej krízy, o ktorých sa v súčasnosti diskutuje. Francúzsko po minulotýždňových parížskych útokoch napríklad navrhlo zavedenie systematických kontrol na hraniciach celej schengenskej oblasti.

 

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes v reakcii pre agentúru APA uviedla, že pre Viedeň nie je v súčasnosti tento "myšlienkový experiment" prioritou.

 

Reakcia MV SR na medializované informácie o vytvorení minischengenu 

 

Takýto bod zajtra na programe Rady ministrov vnútra a spravodlivosti nefiguruje. Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ. Slovensko ako jedna z mála krajín na rozdiel od iných štátov aj západnej Európy stále precízne dodržuje schengenské pravidlá a dôsledne stráži svoju vonkajšiu hranicu EÚ, ktorá patrí k najstráženejším v EÚ. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona