Holandsko má obavy z nárastu napätia v krajine, tábory Turkov sa navzájom zastrašujú

NETKY.SK • 16 August 2016, 14:20 • 2 min
Holandsko má obavy z nárastu napätia v krajine, tábory Turkov sa navzájom zastrašujú

AMSTERDAM - Holandsko po júlovom nevydarenom vojenskom prevrate v Turecku zaznamenalo hrozby a zastrašovanie medzi rôznymi tábormi tureckej komunity v krajine. Po letných prázdninách môže dôjsť k oživeniu medzitureckého napätia v Holandsku, upozornil dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Televízna stanica NOS spresnila, že za jeden mesiac (od pokusu o puč v Turecku) holandská polícia zaregistrovala najmenej 80 incidentov v podobe vyhrážok alebo zastrašovania medzi príslušníkmi tureckej komunity. Najviac prípadov, 68, bolo v Rotterdame, ktorý je etnicky najpestrejším mestom krajiny.

 

Incidenty boli hlásené aj z miest Haarlem, Zaandam, Deventer či Eindhoven. Rastúce napätie medzi rôznymi skupinami tureckej komunity je však najciteľnejšie v Rotterdame, čo je možné vysvetliť etnicky pestrým zložením obyvateľstva tohto mesta. Veľká skupina rotterdamských Turkov podporuje politiku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ďalšia silná skupina sa hlási k moslimskému duchovnému Fetthulahovi Gülenovi, ktorý žije v USA a ktorého Ankara oficiálne viní z prípravy puču. V meste žije aj početná komunita tureckých Kurdov, ktorí sa netaja sympatiami ku Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už desaťročia bojuje za vytvorenie nezávislého kurdského štátu na juhovýchode Turecka.

 

DutchNews.nl upozornil, že hoci počet medzitureckých incidentov v Holandsku poklesol krátko po potlačení vojenského prevratu v Turecku, na sklonku leta narastajú obavy z obnovenia napätia medzi rôznymi tábormi. Tisíce Turkov sa totiž vracajú z prázdnin a dovoleniek v Turecku, kde boli svedkami poprevratových čistiek v štátnom aparáte a štátnej protigülenovskej propagandy.

"Vyhrážky narúšajú skupiny priateľov a rodiny. Ľudia, ktorí dlhé roky hrali za rovnaký futbalový klub a nazývali sa bratmi, už nechcú byť videní spolu. Jeden lekár stratil pacientov pretože sa ocitol na tom zlom zozname," opísal pre NOS situáciu v radoch holandských Turkov Cyriel Triesscheijn, riaditeľ protidiskriminačného úradu Radar.

 

Upozornené na novú situáciu boli aj holandské školy. Majú sa pripraviť na riešenie problémov medzi jednotlivými tureckými skupinami v triedach. Turecké ťaženie proti Gülenovým prívržencom našlo odozvu aj v Holandsku. Organizácia moslimských škôl (ISO) upozornila, že situácia, ktorá nastala po zmarenom puči, viedla k tomu, že len v Amsterdame okolo 150 rodín odhlásilo svoje deti zo škôl, ktoré sú prepojené s Gülenovým hnutím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies