Holandsko je nádejou pre Európu

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 14:30 • 2 min
Holandsko je nádejou pre Európu

BRATISLAVA - Výsledok stredajších (15.3.) holandských parlamentných volieb prezrádza, že voliči nespokojní s politickým mainstreamom či aktuálnou vládou nemusia nevyhnutne smerovať s extrémistickým, xenofóbnym či protieurópskym stranám. Pre TASR to uviedol analytik z Euractivu Radovan Geist.

slovakia

left justify in out

Analytik poukazuje i na to, sa v Holandsku sa podarilo uspieť aj liberálnej D66 a ľavicovo orientovanej Zelenej ľavici. "To by mohla byť nádej pre Európu, kde sa politický mainstream snaží zastaviť extrémistov skôr preberaním ich agendy," povedal pre TASR Geist.

 

Skonštatoval, že výsledok predznamenali i posledné predvolebné prieskumy naznačujúce posun vo verejnej mienke. Kým podpora strany populistu Geerta Wildersa klesala, naopak, premiér Mark Rutte stúpal. "Rutteho liberálna Strana za slobodu a demokraciu (VVD) bude pravdepodobne tvoriť budúcu vládu a Rutte si udrží kreslo premiéra," myslí si analytik.

 

S výsledkami holandských volieb ako dobrou správou a pozitívnym impulzom pre nastávajúce voľby vo Francúzsku, Nemecku, ale i Českej republike súhlasí aj Vladimír Bilčík zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. "Ukazuje sa, že nástup antisystémových strán podkopávajúcich spoločný európsky projekt nemusí zvíťaziť," uviedol. Naznačil však, že dosah volieb môže nastať i v kontexte prepadu holandských labouristov, ktorej člen zastával nielen post holandského ministra financií, ale i šéfa Euroskupiny. "Uvidíme, či v tomto prípade nenastane zmena,“ poznamenal Bilčík.

 

Stredopravicová strana premiéra Rutteho je jasným víťazom stredajších parlamentných volieb v Holandsku a jej líder tak podľa očakávaní povedie rozhovory o vytvorení svojej tretej koaličnej vlády od roku 2010.

 

Po sčítaní 95 percent hlasov je Rutteho liberálna VVD na prvom mieste so ziskom 33 kresiel v 150-člennej dolnej komore parlamentu. S 20 kreslami nasleduje Strana za slobodu (PVV) populistického politika Wildersa. Ten už Ruttemu blahoželal, dodal však: "Rutte sa ma v žiadnom prípade nezbavil". Stúpencom poďakoval za podporu a zdôraznil, že PVV patrí k víťazom volieb, pretože si polepšila o päť parlamentných kresiel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies