Holandsko ide do súboja o získanie agentúry EÚ pre lieky so sídlom v Londýne

NETKY.SK • 17 Január 2017, 18:19 • 2 min
Holandsko ide do súboja o získanie agentúry EÚ pre lieky so sídlom v Londýne

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandsko sa rozhodlo vstúpiť do súboja s ďalšími krajinami Európskej únie, ktoré chcú po brexite získať na svojom území sídlo pre Európsku agentúru pre lieky (EMA).

slovakia

left justify in out

Sídlo EMA je v Londýne. Ide o vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ktorého hlavným poslaním je prispievať k ochrane a podpore zdravia verejnosti a zvierat pomocou hodnotenia a kontroly liekov na humánne a veterinárne použitie. EMA ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle.

 

Spravodajský server DutchNews.nl dnes pripomenul, že EMA bude musieť zrušiť svoju londýnsku centrálu po odchode Británie z EÚ a že holandská vláda sa vážne zapája do súboja s ostatnými krajinami EÚ, aby agentúra bola presídlená do Holandska.

 

Ministerka zdravotníctva Edith Schippersová a minister zahraničných vecí Bert Koenders pred poslancami parlamentu uviedli, že presídlenie tejto agentúry do Holandska by významným spôsobom prispelo k rozvoju zdravotníckeho sektora.

 

EMA v súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

 

Holandsko má podľa oboch ministrov dobré predpoklady na presídlenie agentúry EMA. S ohľadom na medzinárodný personál agentúry ponúka dobré medzinárodné spoje, vysokú kvalitu bývania a vzdelávania pre deti a všeobecne dostupnú znalosť angličtiny.

 

Ako však zdôraznil DutchNews.nl, konkurencia pre získanie tejto agentúry je vysoká. Zatiaľ o presídlenie EMA prejavili záujem Dánsko, Írsko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies