Holandsko žiada, aby EÚ mohla zasahovať voči ekonomicky nezodpovedným krajinám

NETKY.SK • 17 Október 2011, 23:46 • 2 min
Holandsko žiada, aby EÚ mohla zasahovať voči ekonomicky nezodpovedným krajinám

Holandsko žiada, aby EÚ mohla zasahovať voči ekonomicky nezodpovedným krajinám

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia by mala mať právomoci na to, aby zasahovala voči všetkým členským krajinám Európskej únie a prinútila ich riešiť svoje ekonomické problémy, uviedol holandský minister pre finančné záležitosti Maxime Verhagen v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Volkskrant.
Podľa holandského kresťanskodemokratického politika je toto opatrenie namieste, lebo národné európske ekonomiky sú navzájom poprepájané a po vypuknutí kríz hrozí, že rýchlo preskočia z krajiny na krajinu.
"Štáty so solídnou politikou sú potom postavené zoči-voči potrebe platiť účty za krajiny, ktoré nekontrolovali svoje ekonomiky a financie," povedal minister a dodal, že práve preto musia lídri EÚ nielen dosiahnuť potrebné dohody pre stabilizáciu ekonomiky, ale aj ubezpečiť sa, že tieto dohody sú dodržiavané a uplatňované.
"Toto sa nevykonáva dostatočným spôsobom a Holandsko chce, aby došlo ku zmene," upozornil Verhagen. 
Podľa holandského denníka ministrove slová znamenajú, že aj krajiny, ktoré nie sú členmi eurozóny a medzi najvýznamnejšie z nich patria Veľká Británia, Švédsko a Poľsko, by boli nútené zo strany Európskej komisie prijímať príslušné opatrenia na ozdravenie ich ekonomík.
Verhagenove slová sú prostredníctvom denníka nasmerované na aktérov nadchádzajúceho summitu EÚ, ktorý sa bude konať v nedeľu 23. októbra. Predsedovia vlád a hlavy štátov EÚ sa budú na summite venovať prioritne ekonomickej kríze v Európe a eurozóne. Holandský minister v denníku upozornil, že už nejde iba o akési symptómy krízy a ani o samotné zdravie európskych financií, ale o zdravie európskej ekonomiky ako takej.
Holandsko v septembri navrhlo, aby bola v Európskej komisii vytvorená ďalšia funkcia - v podstate akýsi európsky komisár pre dohľad nad dodržiavaním pravidiel pre členstvo v eurozóne. Čiže komisár, ktorý poverený podrobným sledovaním stavu národných ekonomík by mal zabezpečiť predchádzaniu veľkých kríz.
Holandský predseda vlády Mark Rutte sa dnes stretne s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, aby predebatovali prípravu nadchádzajúceho summitu a zrejme sa na tomto stretnutí pokúsi zalobovať aj za návrh na presadenie komisára pre dohľad nad eurozónou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies