Holandsko hodlá zmeniť výzor Čierneho Petra, považuje ho za rasistický

NETKY.SK • 15 August 2014, 06:45 • 2 min
Holandsko hodlá zmeniť výzor Čierneho Petra, považuje ho za rasistický

AMSTERDAM - Starosta holandského mesta Amsterdam a organizátori detského zimného festivalu predstavili dnes plány na vylepšenie imidžu Čierneho Petra, národnej folklórnej postavy, ktorá je tradičným spoločníkom tamojšieho Santu Clausa. Dôvodom iniciatívy je jeho zbavenie rasistických prvkov, ktoré by mohli byť vnímané ako urážka, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa starostu Eberharda van der Laana sa "negroidný charakter" vzhľadu Čierneho Petra, ktorý je v Holandsku známy ako Zwarte Piet, zmení v priebehu nasledujúcich rokov. Táto folklórna postava sa stala v krajine predmetom protestov jej oponentov, ktorí tvrdia, že ide o karikatúru afrického otroka privezeného do Holandska počas koloniálneho obdobia v minulých storočiach.

 

Čierny Peter je zvyčajne stvárňovaný belošskými obyvateľmi, ktorí majú na tvári tmavý mejkap, nahrubo natreté červené pery, parochne s kučeravým afro-účesom a štylizované maurské oblečenie. Väčšina prevažne belošského obyvateľstva Holandska tvrdí, že Zwarte Piet je pozitívnou postavou a odmieta akýkoľvek rasový podtext. Súd však jeho výzor považuje za urážlivý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies