Holandsko dnes smútilo za obeťami havárie letu MH17 nad východnou Ukrajinou

NETKY.SK • 10 November 2014, 15:53 • 2 min
Holandsko dnes smútilo za obeťami havárie letu MH17 nad východnou Ukrajinou

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandsko dnes v rámci celonárodného ceremoniálu vzdalo hold pamiatke 298 obetí havárie lietadla Boeing 777 patriaceho spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré bolo zostrelené 17. júla nad východnou Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Vlajky boli spustené  na pol žrde v celej krajine a aj na holandských diplomatických misiách po celom svete. V Amsterdame sa na smútočnom obrade, ktorý začal o 12.00 h SEČ zišlo zhruba 1600 príbuzných a blízkych priateľov obetí letu MH17.
     

Na ceremónii, ktorú naživo prenášali holandská verejnoprávna televízia a rozhlas, nechýbali ani predstavitelia politického života, premiér Mark Rutte a holandský kráľovský pár. Počas ceremónie bol prečítaný zoznam všetkých obetí, vrátane 193 občanov Holandska. Občania krajiny boli vyzvaní ma minútu ticha na pamiatku obetí leteckej tragédie.
     

Na smútočné podujatie do Amsterdamu boli pozvaní aj veľvyslanci zo 16 krajín, ktorých občania tiež prišli o život na palube letu MH17.
     

Malajzijská letecká spoločnosť nechala dnes v holandskej tlači uverejniť inzerát v rubrike Na pamiatku zosnulých, v ktorom tučným písmom na sivom pozadí uviedla: "Naše myšlienky patria všetkým rodinám, priateľom a kolegom zosnulým". 
     

Doteraz boli identifikované pozostatky 289 obetí, potom, čo ich telá boli vyzdvihnuté z miesta, kde sa lietadlo zrútilo. 
     

Zatiaľ posedných päť rakiev s ľudskými pozostatkami a osobnými vecami pasažierov letu MH17 bolo prepravených do Holandska v sobotu. Šéf holandskej diplomacie Bert Koenders v tejto súvislosti uviedol, že niektoré ľudské ostatky sa možno už nepodarí nájsť.
     

Odborníci z Holandska vykonali štyri pátracie misie na mieste havárie malajzijského lietadla, k čomu však došlo až po podpísaní krehkého prímeria uzavretého začiatkom  septembra medzi proruskými povstalcami a ukrajinskými silami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona