Holandsko chce vyťažiť viac plynu spod Severného mora a znížiť dodávky z Ruska

NETKY.SK • 12 August 2015, 13:59 • 2 min
Holandsko chce vyťažiť viac plynu spod Severného mora a znížiť dodávky z Ruska

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandský minister hospodárstva Henk Kamp hľadá spôsoby ako povzbudiť plynárenské spoločnosti, aby vyťažili viac zemného plynu z nálezísk pod Severným morom a znížili závislosť krajiny od dovozov plynu z Ruska.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes holandská televízna stanica NOS.

 

Minister navrhuje, aby sa touto úlohou zaoberala národná plynárenská spoločnosť Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM), ktorá ťaží ropu a plyn na holandskom území od roku 1947.

 

Kamp má v priebehu dneška na programe návštevu viacerých pobrežných veterných fariem, ktoré by podľa plánov vlády mohli poskytovať dostatok elektriny pre 5 miliónov domácností na obdobie 8 rokov. Minister zároveň naznačil, že má záujem využiť podmorské dno v teritoriálnych vodách Severného mora aj na iné zdroje energie.

 

Výskumný ústav TNO a ministerstvo hospodárstva tvrdia, že ťažba pod hladinou Severného mora predpokladá prístup k takmer 120 miliardám kubických metrov (m3) plynu v doteraz známych 268 miestach vhodných na ťažbu. Okrem toho holandská strana očakáva, že objaví aj ďalšie náleziská s kapacitou okolo 165 miliárd m3 plynu.

 

Holandská vláda bola nútená znížiť doterajšiu ťažbu plynu z polí pod provinciou Groningen na severovýchode krajiny z dôvodu rizika zemetrasení. Konštrukcia desiatok tisíc domov v tomto regióne musí byť posilnená v dôsledku prepadania sa pôdy po vyťažení zásob plynu.

 

Holandsko prevádzkuje viacero ťažobných polí zemného plynu v blízkosti holandského pobrežia. Od roku 2010 si ťažobnéspoločnosti mohli nárokovať 25-% dotácie pre svoje investície. Minister Kamp chce posúdiť, či sú tieto stimuly postačujúce, uviedla NOS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies