Holandsko chce vracať utečencov z Grécka do Turecka trajektmi

NETKY.SK • 28 Január 2016, 12:57 • 2 min
Holandsko chce vracať utečencov z Grécka do Turecka trajektmi

AMSTERDAM - Holandsko, momentálne predsedajúce v Európskej únii, pripravuje návrh celoeurópskeho plánu, na základe ktorého by sa utečenci posielali späť priamo z gréckych ostrovov do Turecka trajektmi.

slovakia

left justify in out

Na pláne pracuje s viacerými krajinami EÚ vrátane Nemecka, povedal predseda poslaneckého klubu vládnucich sociálnych demokratov Diederik Samsom pre dnešné vydanie denníka De Volkskrant.

 

Podľa plánu by sa členské štáty zaviazali, že každý rok by prijali okolo 250.000 utečencov. Turecko by na oplátku bolo ochotné ujať sa vrátených migrantov. Prvé trajekty by mali nasadené už v marci alebo apríli.

 

"Turecko musí ešte upraviť niektoré zákony a zlepšiť situáciu sýrskych žiadateľov o azyl. Musí byť bezpečnou krajinou," zdôraznil Samsom. Holandská vláda chce spolu s jadrom krajín EÚ dosiahnuť prelom v utečeneckej kríze v podobe výrazného zníženia počtu migrantov. "Medzi Gréckom a Tureckom vznikla akási rýchlostná komunikácia, to musíme zastaviť," konštatoval Samsom pre holandský rozhlas.

 

Agentúra DPA uviedla, že Samsom a holandský premiér Mark Rutte o pláne intenzívne rokovali okrem Nemecka ešte so Švédskom a Rakúskom. Dúfajú, že k iniciatíve sa pripoja i Francúzsko, Španielsko, Portugalsko a Veľká Británia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies