Holandsko chce rušiť štátne občianstvo domácim bojovníkom džihádu

NETKY.SK • 9 September 2014, 17:52 • 2 min
Holandsko chce rušiť štátne občianstvo domácim bojovníkom džihádu

AMSTERDAM - Úrad verejného prokurátora v Holandsku dnes oznámil, že zamestná ďalších päť "odborníkov na džihád" a posilnená bude aj doterajšia špeciálna skupina národnej polície zameraná na problematiku džihádu.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti Ivo Opstelten túto informáciu oznámil pred poslancami parlamentu. Uviedol spravodajský server DutchNews.nl. Päť dodatočných odborníkov na džihád bude platených z bežného rozpočtu ministerstva spravodlivosti, pričom každý z nich bude mať k dispozícii sekretariát a potrebnú administratívu.

 

Zámerom "protidžihádistického" oddelenia prokuratúry bude čo najrýchlejšie vybudovať informačný systém a zber informácií, aby podozrivé osoby mohli byť identifikované v predstihu a v prípade potreby postavené pred súd.

 

Minister bol nútený reagovať po predošlej kritike, že vláda nezvláda čeliť fenoménu narastajúcej podpory holandských moslimov pre bojovníkov džihádu, keď stovky mladých Holanďanov už odišli bojovať do Sýrie alebo do Iraku po boku radikálnych moslimských skupín. 

 

Opstelten poslancom na ich otázky odpovedal, že bude možné odňať holandské občianstvo, aj bez zásahu súdov, tým džihádistom, ktorí už bojujú v zahraničí.

 

"V tomto prípade, s odkazom na národnú bezpečnosť, bude potrebné takýmto osobám zrušiť holandskú štátnu príslušnosť a vyhlásiť ich za nežiaduce osoby. Viac by už nemohli vstúpiť na územie Holandska," ozrejmil Opstelten vládne zámery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies