Holandsko a Francúzsko odkúpia od Rothschildovcov dva Rembrandtove obrazy

NETKY.SK • 1 Október 2015, 08:52 • 2 min
Holandsko a Francúzsko odkúpia od Rothschildovcov dva Rembrandtove obrazy

HAAG - Vlády v Holandsku a Francúzsku sa chystajú spoločne odkúpiť od bankárskej rodiny Rothschildovcov dvojicu svadobných portrétov v životnej veľkosti od holandského maliara Rembrandta van Rijna.

slovakia

left justify in out

Holandská ministerka kultúry Jet Bussemakerová, ktorú citovala agentúra AP, uviedla, že každá z oboch krajín vyčlení na tento účel 80 miliónov eur. Obrazy budú striedavo vystavované v amsterdamskom Rijksmuseu a parížskom Louvri.

 

Výtvarné diela z roku 1634 zobrazujú Maertena Soolmansa a jeho manželku Oopjen Coppitovú. Obrazy neboli sprístupnené verejnosti od roku 1877, keď sa ich majiteľmi stali Rothschildovci, priblížil hovorca Rijksmusea Boris de Munnick.

 

Toto holandské múzeum je podľa svojho vyhlásenia "veľmi šťastné, že sa oba obrazy od Rembrandta stanú verejným vlastníctvom". Rembrandt je považovaný za jedného z najlepších maliarov a grafikov západného umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies