Holandsko a Čile do osemfinále, Španielsko vyradené

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 08:33 • 2 min
Holandsko a Čile do osemfinále, Španielsko vyradené

PORTO ALEGRE / RIO DE JANEIRO - Futbalisti Holandska a Čile si zo základnej B-skupiny už v predstihu zabezpečili postup do osemfinále na jubilejných XX. majstrovstvách sveta v Brazílii. Rozhodli o tom stredajšie duely, v ktorých oba spomenuté výbery zabodovali naplno a vybojovali si účasť medzi šestnástkou najlepších. Naopak, domov po dvoch prehrách predčasne cestujú úradujúci svetoví šampióni zo Španielska i outsider tejto skupiny z Austrálie.

slovakia

left justify in out

Hráči Holandska zvíťazili v stredu v Porto Alegre nad Austráliou tesne 3:2. Zverenci trénera Louisa van Gaala však v druhom polčase museli otáčať nepriaznivý vývoj, keď so "Socceroos" prehrávali 1:2. "Oranjes" majú na svojom konte po výhrach nad Španielmi (5:1) a Austrálčanmi šesť bodov a so skóre 8:3 figurujú na prvej pozícii "béčka". Po stretnutí sa však "oranžoví" ešte netešili z postupu do vyraďovacej fázy, tam ich definitívne posunulo až následné víťazstvo Čile v neskoršom súboji nad obhajcom prvenstva Španielskom 2:0. Juhoameričania sú priebežne druhí - tiež so šiestimi bodmi (na úvod zdolali Austráliu 3:1, pozn.), ale horším skóre v porovnaní s Holanďanmi. 

 

Úvodný gól v zápase Holandsko - Austrália na Estádio Beira-Rio v Porto Alegre strelil v 20. min holandský kanonier Arjen Robben, ktorý sa presadil po úniku z polovice ihriska. Krídelník Bayernu Mníchov sa stal autorom jubilejného 50. presného zásahu na svetovom šampionáte v Brazílii. "Keď vyhráte nad úradujúcimi majstrami sveta 5:1, môže to byť nebezpečné. Okamžite vás považujú za veľkého favorita, no pritom v ďalších zápasoch začínate za nerozhodného stavu. V prvom polčase sme sa nedostali k našej hre," citoval Robbena portál orf.at. "Nevedeli sme podržať loptu, Austrálčania boli agresívnejší. Potom sme sa však vzchopili, tri body sú veľmi dôležité," dodal Robben. 

 

Radosť "Oranjes" z priebežného náskoku 1:0 netrvala dlho, už o minútu neskôr vyrovnal exportným volejom ľavačkou útočník Tim Cahill. "Pozreli sme si mnoho videozáznamov o našom súperovi, naozaj sme boli presvedčení, že môžeme vyhrať. Nezískali sme víťazstvo, ale rešpekt pre austrálsky futbal nepochybne," vyhlásil bývalý kanonier FC Everton. 

 

V úvode druhého polčasu inkasoval svoju druhú žltú kartu na šampionáte aj Van Persie a pripravil sa o možnosť zahrať si v treťom súboji "Oranjes" na MS proti Čiľanom. "Pomohla nám zmena herného systému, v druhom polčase sme sa dokázali presadiť. Samozrejme, mrzí ma, že nenastúpim v ďalšom dueli," povedal útočník Manchestru United, ktorého pre telegraaf.nl doplnil tréner Van Gaal: "Mali sme veľké problémy, pokiaľ ide o držanie lopty. V druhom polčase som zmenil herný systém na troch stredopoliarov a troch útočníkov, aby boli naše ofenzívne akcie nebezpečnejšie. Našťastie, podarilo sa nám vrátiť do zápasu a uspieť." 

 

Po prestávke ako prví skórovali Austrálčania. V 53. min zahral Janmaat v šestnástke rukou a nariadený pokutový kop s istotou premenil Jedinak - 2:1. Holandskí futbalisti otočili skóre v priebehu desiatich minút, postupne skórovali Robin van Persie a striedajúci Memphis Depay a zabezpečili svojmu tímu druhé víťazstvo v druhom zápase na majstrovstvách sveta v juhoamerickej krajine. "Želal som si, aby moji zverenci dnes dostali odmenu za predvedený výkon. Prišli sme na majstrovstvá sveta a čelíme trom tímom spomedzi najlepších výberov na svete. Kritici tvrdili, že nedáme ani gól, my sme však v oboch zápasoch dokázali, že na to máme," citovala agentúra AP kouča Austrálie Angeho Postecogloua.

 

Už tretíkrát počas ostatných štyroch futbalových majstrovstiev sveta sa stalo, že úradujúci svetový šampión sa lúči s turnajom už po základných skupinách. Španielsko v stredu nezvládlo svoje vystúpenie proti Čile (0:2) a už po dvoch zápasoch a počas siedmeho dňa šampionátu je jasné, že neobháji titul. Úvodný gól na slávnom štadióne Maracana strelil v 20. min útočník FC Valencia Eduardo Vargas. Ďalší úder zasadil Španielom v 43. min stredopoliar Charles Aránguiz, ktorý skóroval po štandardnej situácii. Čiľanom vyšla odplata za prehru 1:2 so Španielmi v H-skupine MS 2010 v JAR. 

 

Čile sa "pobije" v priamom súboji s Holandskom v pondelok 23. júna o prvú pozíciu v B-skupine. Španieli sú bez bodu poslední a pri rozlúčke so šampionátom budú bojovať v rovnakom termíne i čase (18.00 h SELČ) proti Austrálčanom "o česť", hoci už len o nepostupovú tretiu priečku. 

Tabuľka B-skupiny: 
1. Holandsko 2 2 0 0 8:3 6 - istý postup do osemfinále 
2. Čile 2 2 0 0 5:1 6 - istý postup do osemfinále 
*********************************************************** 
3. Austrália 2 0 0 2 3:6 0 
4. Španielsko 2 0 0 2 1:7 0

(SITA, ru),201406190001



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies