Holandsko a Belgicko riešia škandál s vajíčkami infikovanými pesticídmi

NETKY.SK • 1 August 2017, 18:07 • 2 min
Holandsko a Belgicko riešia škandál s vajíčkami infikovanými pesticídmi

AMSTERDAM - Holandské úrady dnes vyzvali domácich spotrebiteľov, aby nekupovali a nekonzumovali vajcia, ktoré pochádzajú z fariem, kde bol používaný pesticíd fipronil. Jedným zo zdrojov nakazených vajec môže byť aj farma na severe Belgicka, uviedla tlačová agentúra Belga, podľa ktorej kontaminované vajíčka sa dostali aj na trhy v Nemecku

slovakia

left justify in out

Holandský Úrad pre bezpečnosť potravín (NVWA) v súvislosti s vypuknutím fipronilového škandálu vydal naliehavé varovanie pre spotrebiteľov, aby nekonzumovali vajcia s výrobnou sériou X-NL-40155XX, lebo predstavujú "akútne nebezpečenstvo" pre ľudské zdravie. Belgické úrady pripustili možnosť, že nakazené vajcia sú zrejme pôvodom z hydinovej farmy v Ravels na severe Belgicka, v blízkosti holandských hraníc. Chemické látky používané na likvidáciu vší a kliešťov (antiparazitiká) na hydinových farmách obsahujú vysoké koncentrácie pesticídov.

 

V stanovisku NVWA sa uvádza, že koncentrácie chemických látok nie sú také vysoké, aby ohrozili ľudské zdravie, deti by sa však mali radšej vyhnúť kontaminovaným vajíčkam.

 

Toxikológ z Utrechtskej univerzity Martin van den Berg pre televíznu stanicu NOS spresnil, že väčšina nakazených vajíčok bude pre ľudí nebezpečná iba vtedy, ak ich budú dlhodobo jesť každý deň. Podľa agentúry Belga konzumácia kontaminovaných vajíčok vo veľkých množstvách môže viesť k poškodeniu obličiek, pečene a štítnej žľazy.

 

Odborníci z Holandska aj napriek škandálu uviedli, že nie je nevyhnutné zlikvidovať všetky sliepky na farmách, kde inšpektori objavili alebo objavia fipronil, ale všetky chovné stanice by mali byť dôkladne vyčistené, aby sa odstránili všetky stopy tejto látky.

 

V pondelok (31.7.) NVWA vydala príkaz zatvoriť sedem hydinárskych fariem v Holandsku po tom, ako bol v náhodne vybraných vzorkách objavený fipronil. Táto chemická látka je Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) klasifikovaná ako "mierne nebezpečný pesticíd". V Holandsku je v hydinárskom sektore táto látka zakázaná.

 

Škandál s látkou fipronil už znepokojuje aj nemecké úrady, lebo Nemecko vo veľkom dováža vajcia z Belgicka a Holandska. Úrady spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa pre istotu rozhodli zablokovať predaj takmer milión vajec potom ako pri náhodne vybraných vzorkách v jednom z baliacich stredísk objavili stopy tejto chemickej látky. V posledných dňoch cez toto baliace stredisko odišlo do spolkovej krajiny Dolné Sasko okolo 1,3 milióna kusov hydinových vajec.

 

Vajcia kontaminované insekticídom sťahuje z predaja aj Nemecko. Zo supermarketov v Holandsku, ako aj v nemeckých spolkových krajinách Dolné Sasko a Severné Porýnie-Vestfálsko sa sťahujú rádovo milióny vajec. Dôvodom je privysoký obsah pesticídu Fipronil.

 

Informovali o tom dnes v Hannoveri potravinárski inšpektori. Podľa nich by konzumácia takýchto vajec mohla byť zdraviu škodlivá. V Holandsku sa v súvislosti s kauzou hovorí o stiahnutí rádovo miliónov vajec, v Nemecku sa odhalenie týka celkove 2,9 milióna vajec, z ktorých sa 875.000 kusov dostalo do obchodnej siete, informovalo krajinské ministerstvo pôdohospodárstva Severného Porýnia-Vestfálska. Ide o produkty importované z Holandska, ako aj Belgicka, ktoré by nemeckí zákazníci mali vrátiť v predajniach, v ktorých si ich zakúpili.

 

Vzhľadom na jednotné označovanie vajec v EÚ kódom z čísel a písmen informoval rezort, že šarže s infikovanými vajcami nesú označenia 1-NL 4128604 alebo 1-NL 4286001 s termínom trvanlivosti 14.08.2017 a 16.08.2017, respektíve 1-NL 4128604 alebo 1-NL 4286001 s termínmi od 9. do 21. júla. Pesticíd Fipronil, ktorý vyvinuli v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku, je vysoko jedovatý pre kliešte, blchy, ba aj včely. Od roku 2013 sa v Európskej únii obmedzilo jeho využívanie na pôdohospodárstvo.

 

Hodnoty Fipronilu vo vajciach nepredstavujú ohrozenie pre dospelých, potenciálne však môžu znamenať zdravotné riziká pri konzumácii vajec deťmi. Pri vyšších dávkach môže však pesticíd spôsobiť aj u dospelých podráždenie pokožky a očí, nevoľnosť, vracanie či bolesti hlavy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucia Fabova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona