Holandskí vyšetrovatelia koordinujú zber úlomkov spadnutého boeingu

NETKY.SK • 16 November 2014, 11:57 • 2 min
Holandskí vyšetrovatelia koordinujú zber úlomkov spadnutého boeingu

AMSTERDAM - Vyšetrovatelia pádu lietadla Boeing leteckej spoločnosti Malaysia Airlines začali na mieste nešťastia zbierať časti trosiek spadnutého stroja. Informovali o tom dnes holandskí vyšetrovatelia leteckého nešťastia.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters spresnila, že miesto pádu lietadla sa nachádza v oblasti kontrolovanej proruskými separatistami a panujú obavy o bezpečnosť holandských vyšetrovateľov. Padlo preto rozhodnutie, že budú spolupracovať s miestnymi záchranárskymi zložkami. 
      

Po tom, ako sa na mieste nešťastia v prvom rade pátralo po telesných pozostatkoch obetí a ich osobných predmetoch, sa teraz vyšetrovatelia zameriavajú na zvyšky trosiek lietadla. Holandskí vyšetrovatelia sa potom chcú v Holandsku pokúsiť zrekonštruovať časti boeingu, čo by im mohlo pomôcť pri určovaní príčiny leteckej tragédie. 
      

"Miesto pádu (lietadla) je rozsiahle, takže nemáme v úmysle zozbierať všetky úlomky vraku," uviedol hovorca Holandskej bezpečnostnej rady Wim van der Weegen. "Je niekoľko špecifických častí, ktoré by sme radi našli," spresnil.
      

Holandské úrady vedú obe vyšetrovania príčin pádu lietadla na východnej Ukrajine, počas letu z Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru. Holandská vláda je pritom terčom rastúcej kritiky príbuzných obetí, ako aj poslancov parlamentu, za nedostatočný pokrok pri vyšetrovaní. Bráni sa však tvrdením, že na miesto nešťastia je sťažený prístup, keďže na východe Ukrajiny stále pokračujú boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.
      

Na mieste pádu lietadla sa teraz podľa Reuters nachádza asi desať holandských vyšetrovateľov, ktorí dohliadajú na prácu ukrajinských záchranárov. 
      

Očakáva sa, že pátranie po troskách lietadla bude trvať niekoľko dní - v závislosti od počasia a bezpečnostnej situácie. Nájdený dôkazový materiál by mal byť spočiatku sústredený v sklade v blízkosti miesta pádu, neskôr ho prevezú do Charkova a odtiaľ letecky prepravia do Holandska.
      

Podľa predbežnej správy Holandskej bezpečnostnej rady, zverejnenej začiatkom septembra, malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov".
      

Vlády USA a Ruska konštatovali, že lietadlo bolo zostrelené. Každá strana sa odvoláva na spravodajské informácie, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť.
      

Spojené štáty na základe svojich satelitných snímok tvrdia, že stroj zostrelili raketou zem-vzduch proruskí separatisti. Rusko hovorí o tom, že stroj zostrelilo ukrajinské bojové lietadlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies