Holandskí vojaci odišli na Ukrajinu po ďalšie telesné pozostatky obetí letu MH17

NETKY.SK • 2 Február 2015, 16:21 • 2 min
Holandskí vojaci odišli na Ukrajinu po ďalšie telesné pozostatky obetí letu MH17

BRUSEL/AMSTERDAM - Menšia jednotka neozbrojených vojakov bola dnes vyslaná holandským ministerstvom obrany na východnú Ukrajinu v snahe zozbierať a priniesť do Holandska telesné pozostatky ďalších troch obetí letu MH17. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ide o telesné pozostatky obetí lietadla patriaceho spoločnosti Malaysian Arilines, ktoré bolo vlani 17. júla zostrelené nad východnou Ukrajinou.
     

Hovorkyňa holandského ministerstva obrany Marloes Visserová potvrdila, že holandské úrady dúfajú, že sa im podarí vyzdvihnúť pozostatky troch obetí, ktoré boli objavené na mieste dopadu lietadla. Holandská misia sa koná po uvedomení zo strany miestnych úradov, že sa v tejto zóne našli ďalšie telesné pozostatky, patriace zrejme trom rôznym osobám.
     

Holandskí vojaci teraz nebudú pátrať v zóne dopadu lietadla, v zime je to prakticky nemožné. Zamerajú sa na prevzatie telesných pozostatkov, ktoré chcú v sobotu letecky prepraviť domov, a radi by získali aj ďalšie nájdené časti zostreleného lietadla.
     

Holandskí špecialisti vlani v decembri dopravili na územie Holandska podstatnú časť vraku lietadla a teraz sa ho pokúšajú zrekonštruovať aj za pomoci trojdimenzionálnej technológie, aby čo najpresnejšie zistili príčiny jeho zostrelenia. Každý nový kus lietadla môže odborníkom pomôcť pri tomto výskume. 
     

Čo sa týka identifikácie obetí, odborníkom sa zatiaľ s istotou nepodarila určiť totožnosť ešte troch obetí, všetky mali holandskú národnosť.
     

K zostreleniu lietadla došlo nad územím kontrolovanom proruskými separatistami. Ukrajina a Spojené štáty tvrdia, že príčinou jeho zostrelenia bola raketa zem-vzduch, ktorú separatisti získali z Ruska.
     

Holandsko bolo oficiálne poverené identifikáciou obetí, ako aj vyšetrovaním technických príčin tohto incidentu, po ktorom bude nasledovať vyšetrovanie za účelom identifikácie osôb zodpovedných za túto tragédiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies