Holandskí profesori vyzvali na uzavretie všetkých uhoľných elektrární

NETKY.SK • 23 November 2015, 16:50 • 2 min
Holandskí profesori vyzvali na uzavretie všetkých uhoľných elektrární

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandsko by malo zatvoriť všetkých svojich 11 uhoľných elektrární v rámci jasného záväzku krajiny k boju proti klimatickým zmenám.

slovakia

left justify in out

 V otvorenom liste, ktorý dnes zverejnil holandský denník Trouw, to uviedlo 64 univerzitných profesorov.

 

List predstaviteľov akademickej obce vyšiel deň predtým, ako budú poslanci holandského parlamentu debatovať o pozícii krajiny na nadchádzajúcej celosvetovej konferencii o klíme (COP21) v Paríži.

 

Holandskí profesori zo známych univerzít v Delfte, Leidene či Wageningene upozornili, že všetky uhoľné elektrárne musia byť do roku 2020 uzavreté a nahradené elektrárňami na plyn. To je podľa ich stanoviska jediný spôsob ako podstatne znížiť emisie skleníkových plynov a ukončiť "éru uhlia".

Spravodajský server DutchNews.nl zdôraznil, že podľa októbrovej správy Európskej agentúry pre životné prostredie je Holandsko jednou z najhorších krajín v Európe, pokiaľ ide o znižovanie emisií skleníkových plynov a zvyšovanie energetickej účinnosti.

 

Holandský ústav pre počasie v nedeľu upozornil, že globálna dohoda o boji proti zmene klímy má zásadný význam pre budúcnosť Holandska.

Približne 26 percent územia Holandska sa vďaka systému hrádzi nachádza pod úrovňou mora a 29 percent územia je ohrozené možnými riečnymi záplavami. Táto situácia robí z Holandska jednu z krajín sveta, ktoré sú najviac ohrozené globálnym otepľovaním.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies