Holandskí ovocinári už tretí rok po sebe cítia negatívny dosah ruských sankcií

NETKY.SK • 5 August 2016, 08:38 • 2 min
Holandskí ovocinári už tretí rok po sebe cítia negatívny dosah ruských sankcií

BRUSEL - Holandskí pestovatelia ovocia sa pripravujú na prepad cien v tretej sezóne po sebe. Dôvodom je ruské embargo na potraviny z krajín Európskej únie, uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Holandský finančný denník Financieel Dagblad vo štvrtok (4.8.) upozornil, že prebytok jabĺk a hrušiek na európskom trhu je zlou správou pre holandských pestovateľov, lebo znamená, že ceny populárnych druhov ovocia aj naďalej klesajú. Podľa údajov Národnej organizácie farmárov, ktorá zastupuje aj záujmy pestovateľov ovocia, ceny tejto komodity v dôsledku ruských sankcií klesli až o 30 % a sú obavy, že mnohí z okolo 1400 pestovateľov ovocia v krajine budú čeliť vážnym finančným problémom.   Cena holandského ovocia klesla, keď Rusko zaviedlo obchodné sankcie na európske potraviny v roku 2014. Holandskí pestovatelia a exportéri tým prišli o prístup na 140-miliónový trh spotrebiteľov.

 

Holandsko tohto roku, podobne ako vlani, očakáva rekordné úrody hrušiek. Rusko bolo do uvalenia embarga najväčším exportným trhom pre holandských pestovateľov hrušiek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona