Holandskí ministri v Prahe priznali, že utečenecké kvóty nefungujú

NETKY.SK • 16 Január 2016, 06:34 • 2 min
Holandskí ministri v Prahe priznali, že utečenecké kvóty nefungujú

PRAHA - Systém kvót a prerozdeľovania utečencov v Európskej únii zatiaľ nefunguje a sám o sebe problémy s migrantmi nevyrieši, pripustili dnes v Prahe holandskí ministri zahraničných vecí a pre migráciu, Bert Koenders a Klaas Dijkhoff. Informoval o tom Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek spoločne s ministrom vnútra Milanom Chovancom holandským ministrom zopakovali, že krajiny Vyšehradskej skupiny (V4) utečenecké kvóty naďalej odmietajú. Podľa Českej televízie Zaorálek ocenil, že jednou z priorít terajšieho holandského predsedníctva v Rade EÚ je zastavenie prílevu ilegálnych imigrantov v roku 2016.

Ministri sa zhodli, že pre zvládnutie utečeneckej krízy je rozhodujúca ochrana vonkajších hraníc EÚ, spustenie projektu spoločnej európskej pohraničnej stráže a fungovanie registračných miest. Je potrebné rozlíšiť, kto uteká pred vojnou a má nárok na ochranu, a kto na pomoc nárok nemá, citoval Český rozhlas holandského ministra zahraničných vecí.

"Bezprecedentný prílev migrantov spôsobuje problémy, ktoré nemôže žiadna európska krajina vyriešiť sama.

 

Spolupráca na európskej úrovni je potrebná viac ako kedykoľvek predtým. Doteraz naše úsilie nepomohlo vyrovnať sa s prílevom, čo spôsobuje obavy a nedôveru občanov vo všetkých našich (členských) krajinách," citovala Česká televízia holandského ministra pre migráciu.

 

"Holandské predsedníctvo (EÚ) chce byť extrémne pragmatické a operatívne," dodal šéf holandskej diplomacie Koenders, ktorý volá po "zdieľanej zodpovednosti" členských krajín EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona