Holandskí farmári zarábajú na mliečnych výrobkoch o 30 % menej ako vlani

NETKY.SK • 11 August 2015, 14:58 • 2 min
Holandskí farmári zarábajú na mliečnych výrobkoch o 30 % menej ako vlani

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandskí farmári dostávajú za svoje mliečne výrobky o 30 percent menej, než tomu bolo pred rokom.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes národný štatistický úrad CBS. Pokles zárobkov je o to citeľnejší, že spotrebiteľské ceny v tomto sektore klesli o 5 percent.

 

CBS zdôraznil, že cena mlieka v obchodoch je určená nielen výrobnými nákladmi, vrátane ziskov pre farmára a jeho zamestnancov. Ďalšími faktormi sú náklady na dopravu a tiež dlhodobé zmluvy so supermarketmi, ktoré odoberajú výrobky farmárov. Svoju úlohu zohralo aj politické rozhodnutie na úrovni Európskej únie skoncovať so systémom mliečnych kvót. Klesajúci trend vývozu mliečnych výrobkov, čo ovplyvnili aj sankcie EÚ voči Rusku, mal tiež vplyv na ceny mliečnych výrobkov a viedol k nadmernej ponuke tovarov tohto druhu.

 

Holandská banka Rabobank, ktorá je celosvetovým lídrom vo financovaní potravinárskej a poľnohospodárskej výroby, v júli odporučila holandským chovateľom dojníc, aby sa radšej neunáhlili pri nových investíciách do svojich fariem a aby zvážili dočasný pokles produkcie mlieka z dôvodu prudkého poklesu cien mlieka.

Ide o vážne odporúčanie zo strany bankovej inštitúcie, ktorá predstavuje hlavný zdroj financovania pre sektor mlieka a mliečnych výrobkov v Holandsku. Rabobank naznačila, že očakáva, že ceny mlieka budú v nadchádzajúcom štvrťroku aj naďalej klesať a upozornila, že veľa poľnohospodárov sa už ocitlo vo finančných ťažkostiach.

 

Holandské noviny Financieel Dagblad minulý týždeň v tejto súvislosti upozornili, že domáce farmy začali vo výraznejšej miere skladovať vyrobený syr, pretože nižšie ceny mlieka, ktoré sa stali realitou po zrušení mliečnych kvót, ovplyvnili aj cenu syrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies