Holandského princa Frisa pochovali súkromne v rodinnom kruhu

NETKY.SK • 16 August 2013, 14:26 • 2 min
Holandského princa Frisa pochovali súkromne v rodinnom kruhu

AMSTERDAM - Za účasti členov holandskej kráľovskej rodiny a kruhu ich najbližších priateľov sa uskutočnil dnes v obci Vuursche neďaleko Utrechtu pohreb holandského princa Frisa, ktorý zomrel v pondelok vo veku 44 rokov po 18 mesiacoch strávených v kóme.

slovakia

left justify in out

Pre princa sa stala osudnou lavína, ktorá ho počas dovolenky v rakúskych Alpách zasypala 17. februára 2012. Mladší brat kráľa Viliama Alexandra a prostredný syn kráľovnej Beatrix, ktorý sa svojho času vzdal práva na trón, sa vo chvíli tragédie lyžoval mimo vyznačenej zjazdovky neďaleko rakúskeho zimného strediska Lech, keď ho zachytila snehová lavína. Princ Friso bol pod masami snehu 25 minút, kým ho vytiahli v bezvedomí.

Podľa slov lekárov trpel jeho mozog pod lavínou nedostatkom kyslíka, čo spôsobilo aj 50-minútovú zástavu srdca. Lekári u neho zistili vážne poškodenie mozgu s tým, že sa zrejme z kómy už nikdy nepreberie. Nič na tom nezmenila ani terapia špecialistov v Londýne, odkiaľ princa previezli do vlasti iba pred niekoľkými týždňami. Následne padlo rozhodnutie, že mu už ďalej nebude poskytovaná nemocničná liečba.

Mimoriadne inteligentný mladý muž, ktorý vyštudoval tri odbory - okrem iného leteckú a kozmickú technológiu, avšak aj podnikovú ekonomiku -, bol vnímaný ako priateľský, avšak plachý človek. Veľmi rýchlo sa uplatnil vo finančnom ústave Goldman Sachs v Londýne i v holandskom výskumom ústave TNO so sídlom v Delfte. Bezprostredne pred osudovou nehodou v Rakúsku bol usmievavý princ finančným riaditeľom konzorcia pre obohacovanie uránu URENCO.

Nároku na trón sa princ Friso vzdal v roku 2004 pred svojím sobášom s manželkou Mabel, ktorá nemá šľachtický pôvod. Zosnulý zanechal dve dcéry, Luanu (8) a Zariu (7).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies