Holandského diplomata v jeho dome v Moskve zbili neznámi páchatelia

NETKY.SK • 16 Október 2013, 10:44 • 2 min
Holandského diplomata v jeho dome v Moskve zbili neznámi páchatelia

MOSKVA - Neznámi páchatelia v utorok večer prenikli do domu holandského diplomata v Moskve a zbili ho. K útoku došlo len týždeň po tom, ako prezident Vladimir Putin od Holandska žiadal ospravedlnenie za podobný útok na ruského diplomata v Haagu.

slovakia

left justify in out

Holandské médiá informovali, že tamojšie ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s incidentom v Moskve predvolalo ruského veľvyslanca. Ako uviedla agentúra Reuters, útok v Moskve sa odohral podľa podobného scenára ako akcia v Haagu, kde radcu ruského veľvyslanectva Dmitrija Borodina ozbrojení útočníci zbili pred očami jeho detí. Ruská ambasáda informovala, že na útok použili policajné obušky. 

Ruská polícia dnes podľa agentúry Interfax uviedla, že útočníci prenikli do bytu holandského diplomata, zbili ho a na stenu nakreslili srdce s nápisom LGBT, čo je skratka zaužívaná pre lesbičky, gayov, bisexuálov a transsexuálov. Diplomat pri útoku utrpel ľahké zranenia, ktoré si nevyžiadali lekárske ošetrenie.

Predvolanie ruského veľvyslanca holandským ministrom zahraničných vecí Fransom Timmermansom je ďalším ohnivkom v reťazi diplomatických konfrontácií vo vzťahoch Ruska s Holandskom, uviedla agentúra Reuters. K eskalácii napätia došlo, keď sa prezident Vladimir Putin stal terčom ostrej kritiky holandských aktivistov za práva homosexuálov za schválenie zákona, ktorý v Rusku zakazuje "propagovať" v mládežníckom prostredí životný štýl homosexuálov a ktorý v zahraničí vyvolal veľkú kritiku. 

Na prelome septembra a októbra sa obe krajiny dostali do sporu kvôli protestnej akcii ekologickej organizácie Greenpeace, ktorej loď Arctic Sunrise - registrovanú v Holandsku - zadržiavajú ruské úrady. Ruský súd okrem toho nariadil vyšetrovaciu väzbu pre všetkých 30 aktivistov, ktorí sa na lodi plavili, aby v Pečorskom mori na vrtnej plošine Prirazlomnaja protestovali proti plánom na ťažbu nerastných surovín v Arktíde. V prípade, že ich súd uzná vinnými z trestného činu pirátstva, hrozí im do 15 rokov väzenia.

Holandsko sa pred niekoľkými dňami ospravedlnilo za zadržanie ruského diplomata Dmitrija Borodina. Tamojšia polícia síce nijako nekomentovala informáciu, že pri bitke bol použitý policajný obušok, ale potvrdila, že Borodina na policajnej stanici zadržiavali protiprávne - v rozpore s Viedenskou konvenciou  zaručujúcou diplomatom imunitu.

Úrad na ochranu detí v Haagu po incidente s ruským diplomatom informoval o prešetrovaní podozrenia zo zlého zaobchádzania s deťmi v Borodinovej rodine, na ktoré upozornili jeho susedia. Ruské veľvyslanectvo uviedlo, že táto sťažnosť bola "jednou zo zámienok" na útok. Obvinenia zo zlého zaobchádzania odmietol Borodin i jeho deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies