Holandské stíhačky omylom zaútočili na dom civilistu v Iraku

NETKY.SK • 8 September 2020, 20:40 • 2 min
Holandské stíhačky omylom zaútočili na dom civilistu v Iraku

HAAG - Vojnový konflikt v Iraku môže mať bohužiaľ katastrofálne následky, aj keď sa ho priamo nezúčastňujete. Z tohto pohľadu sú preto na tom najhoršie obyčajní civilisti, ktorí neustálymi bojmi prichádzajú dennodenne o svojich najbližších.

slovakia

left justify in out

Chybne zameraný cieľ

Podobný prípad sa stal aj Iračanovi, ktorý pri holandskom leteckom útoku prišiel o štyroch rodinných príslušníkov. Holandské stíhačky v roku 2015 nedopatrením zaútočili na Iračanov dom v severoirackom Mosule, ktorý omylom identifikovali ako objekt Islamského štátu (IS).

 

Ministerka obrany Holandska Ank Bijleveldová-Schoutenová aktuálne v liste poslancom napísala, že finančná kompenzáciaIračana Básima Razúa odškodniť za "obrovské ľudské utrpenie, ktoré ho postihlo a materiálne škody, ktoré utrpel v dôsledku nasadenia zbraní".

 

img

 

Pri bombovom útoku holandskými stíhačkami typu F-16, ktoré sa podieľali na koaličných operáciách proti IS, zahynuli Iračanova manželka, dcéra, brat a bratranec.

 

Holanďania sa necítia zodpovední 

Bijleveldová-Schoutenová však poznamenala, že dobrovoľná finančná kompenzácia neznamená, že Holandsko za tento čin prevzalo zodpovednosť. Ministerstvo obrany je podľa jej slov navyše presvedčené, že nálet nepredstavoval neoprávnené použitie sily.

 

img

 

Pred samotnou operáciou ani v jej priebehu totiž nič nenasvedčovalo tomu, že by tajné služby cieľ IS identifikovali nesprávne, povedala ministerka vlani v decembri v odpovedi na otázky poslancov. 

 

Finančná kompenzácia má po piatich rokoch Iračana Básima Razúa odškodniť.

 

Výšku finančnej kompenzácie holandská vláda ešte tento rok nezverejnila. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona