Holandské špeciálne sily mali v prípade patovej situácie povolenie strieľať

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 12:20 • 2 min
Holandské špeciálne sily mali v prípade patovej situácie povolenie strieľať

ROTTERDAM - Starosta holandského Rotterdamu Ahmed Aboutaleb vyhlásil, že špeciálne ozbrojené bezpečnostné sily, ktoré poslal v sobotu večer 11. marca do napätej patovej situácie okolo tureckej ministerky, mali povolenie v prípade potreby strieľať.

slovakia

left justify in out

Starosta v televíznej talkshow Nieuwsuur (Hodina spravodajstva) v pondelok večer povedal, že špeciálnu ozbrojenú zásahovú jednotku poslal k tureckému konzulátu pre obavy, že 12-členný sprievod ochrankárov, ktorý pricestoval autami z Nemecka do Holandska s tureckou ministerkou sociálnych vecí a rodiny Fatmou Betül Sayan Kayovou, môže byť ozbrojený.

 

Podľa slov Aboutaleba bolo dôležité "zabezpečiť, že ak dôjde ku konfrontácii, budeme pánmi my". Starosta dodal, že jednotka dostala "povolenie strieľať".

 

Holandská televízia vtedy odvysielala zábery, ako polícia zastavuje ministerskú kolónu neďaleko tureckého konzulátu v Rotterdame a bráni ministerke vo vstupe do budovy.

 

Tureckú ministerku nakoniec v skorých nedeľných hodinách eskortovali preč z Holandska. Predtým Holanďania takisto odmietli povoliť návštevu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla. Obaja ministri chceli predniesť príhovory na zhromaždeniach tureckých prisťahovalcov pred tureckým budúcomesačným referendom o reforme ústavy, ktorá by zaručila prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi väčšie právomoci.

 

Holandská vláda vtedy uviedla, že si neželá, aby tureckí politici robili kampaň medzi tureckými emigrantmi v Holandsku, čo Erdogan označil za "pozostatky nacizmu".

 

Holandský premiér Mark Rutte dnes, v posledný deň kampane pred holandskými parlamentnými voľbami zatienenými diplomatickou krízou, zopakoval, že holandské úrady pracujú na odstránení napätia s Ankarou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies