Holandské predsedníctvo EÚ: Maďarsko má právo na referendum o migračných kvótach

NETKY.SK • 25 Február 2016, 11:10 • 2 min
Holandské predsedníctvo EÚ: Maďarsko má právo na referendum o migračných kvótach

BRUSEL - Maďarsko má právo uskutočniť referendum o kvótach na prerozdeľovanie migrantov medzi krajiny EÚ. Uviedlo to dnes úradujúce holandské predsedníctvo únie, ktoré citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Každá krajina má právo organizovať referendá. Zdá sa, že (hlasovania) o takýchto európskych otázkach sú v súčasnosti populárne," povedal holandský minister pre migráciu Klaas Dijkhoff pred dnešným začiatkom zasadnutia ministrov spravodlivosti a vnútra v Bruseli.

 

Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu oznámil, že sa jeho vláda rozhodla uskutočniť referendum o povinných kvótach na prerozdeľovanie migrantov. Voliči by v ňom mali vyjadriť k tomu, či EÚ môže aj bez súhlasu maďarského parlamentu presadiť povinné presídľovanie nemaďarských občanov do Maďarska.

 

Holandský minister Dijkhoff dnes v tejto súvislosti zdôraznil, že európska legislatíva nikde nezakazuje konanie národných plebiscitov o európskych záležitostiach. Dôležité bude podľa neho to, ako bude znieť referendová otázka, aký bude výsledok hlasovania a s akou rokovacou pozíciou následne príde maďarská vláda pred partnerov z EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies