Holandská vláda sa rozhodla pre drahší letecký špeciál, ako je európsky airbus

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 15:54 • 2 min
Holandská vláda sa rozhodla pre drahší letecký špeciál, ako je európsky airbus

BRUSEL/AMSTERDAM - Nové vládne lietadlo vyrobené v Spojených štátoch bude stáť holandských daňových poplatníkov o 18 miliónov eur viac ako prípadný nákup podobného stroja od európskeho výrobcu. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Nové lietadlo Boeing Business Jet ponúka americký výrobca za 92,7 milióna eur. Vzhľadom na skutočnosť, že staré vládne lietadlo Fokker 70 bolo predané za zostatkovú cenu 3,7 milióna eur, celkové náklady na nový stroj budú vo výške 89 miliónov eur, tesne pod vládou stanovenou hranicou 90 miliónov eur.

 

Holandské médiá sú aj napriek tejto skutočnosti kritické. Upozornili, že lacnejšou a aj logickejšou voľbou, vzhľadom na členstvo krajiny v EÚ, by bol airbus z dielne európskych výrobcov.

 

Nový boeing vláda plánuje využívať od začiatku roka 2019. Vládne lietadlo bude mať vybavenie pre 24 cestujúcich a sedemčlennú posádku a bude schopné lietať bez medzipristátia medzi Holandskom a Arubou, holandským ostrovom v Karibiku.

 

Európsky výrobca Airbus má v ponuke dve podobné lietadlá, ktoré dokonca využívajú novšie technológie a mohli by byť dodané oveľa skôr. Cena jedného stroja je približne 75 miliónov eur.

 

Holandské médiá upozornili, že nie je jasné, prečo sa vláda rozhodla pre drahší boeing. Denník NRC Handelsblad však naznačil, že kráľ Viliam Alexander je držiteľom leteckej licencie na boeing, čo mohlo zohrať istú úlohu pri rozhodovaní o novom lietadle. Kráľovská rodina využíva vládne lietadlo asi na 12 percent z celkového úžitkového času, zvyšok leteckých hodín pripadá na vládne účely.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies