Holandská vláda prevzala priamu kontrolu nad karibským ostrovom Sint Eustatius

NETKY.SK • 7 Február 2018, 07:58 • 2 min
Holandská vláda prevzala priamu kontrolu nad karibským ostrovom Sint Eustatius

AMSTERDAM - Holandská vláda prevzala priamu kontrolu nad karibským ostrovom Sint Eustatius (Svätý Eustach) po rokoch zanedbávania zo strany miestnych úradov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v utorok webový spravodajský portál Dutchnews.nl. Sint Eustatius je jedným z troch karibských ostrovov, ktoré majú v rámci Holandského kráľovstva štatút nezávislej miestnej samosprávy.

 

Šesť mesiacov trvajúce vyšetrovanie podmienok na ostrove odhalilo, že Sint Eustatius sa nachádza vo "veľmi zanedbanom stave", pričom miestne úrady viac zaujíma vlastné postavenie než verejné záujmy.

 

Holandský minister vnútra a vzťahov v kráľovstve Raymond Knops inicioval núdzovú legislatívu, ktorá mu umožní rozpustiť ostrovnú radu a nahradiť ju vládnym komisárom.

 

Sint Eustatius má rozlohu 21 štvorcových kilometrov a zhruba 4000 obyvateľov. Oficiálnym jazykom je tu holandčina, ale v každodennom živote sa používa angličtina. Turisti prúdia na ostrov najmä prostredníctvom Letiska F.D. Roosevelta.

 

Ostrov bol predtým súčasťou zoskupenia Holandské Antily, v roku 2010 získal spolu s ostrovom Curacao špeciálny štatút konštitučného štátu. Sint Eustatius leží v severozápadnej časti Karibského mora západne od Veľkých Antíl, patrí do severnej časti Záveterných ostrovov a je súčasťou Malých Antíl. Hlavným mestom je tu Oranjestad.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies