Holandská vláda chce od Ruska žiadať vrátenie lode Greenpeace cez súd

NETKY.SK • 4 Október 2013, 16:55 • 2 min
Holandská vláda chce od Ruska žiadať vrátenie lode Greenpeace cez súd

AMSTERDAM – Holandská vláda sa môže obrátiť na Medzinárodný tribunál pre morské právo so sťažnosťou na Rusko v súvislosti so zadržaním lode Arctic Sunrise, ktorá sa plavila pod holandskou vlajkou. Ľadoborec zadržala ruská pobrežná stráž po incidente z 18. Septembra, keď 30 aktivisti Greenpeace napadli ruskú vrtnú plošinu spoločnosti Gazprom.

slovakia

left justify in out

Holandský minister zahraničia Frans Timmermans v piatok vyhlásil, že jeho krajina žiada vrátenie lode ako aj prepustenie aktivistov, ktorých ruské úrady obvinili z pirátstva. V prípade, že sa s ruskými úradmi nedohodne diplomatickou cestou, obráti sa na tribunál so sídlom v Hamburgu.

Ruské úrady v meste Murmansk obvinili tento týždeň všetkých 30 aktivistov Greenpeace z pirátstva, za čo im hrozí až 15 rokov väzenia. Už predtým na nich uvalili dvojmesačnú väzbu. Dôvodom je ich pokus o vylodenie sa na ruskej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori v Arktíde. Organizácia Greenpeace trvá na tom, že protest bol pokojný a aktivisti bezpečnosť plošiny neohrozili. Greenpeace sa chce na postup ruských úradov sťažovať na Európskom súde pre ruské práva v Štrasburgu. Prípad ešte minulý týždeň komentoval aj ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého by ochranári nemali byť považovaní za pirátov, hoci porušili zákony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies