Holandská tajná služba: Nie sú dôkazy, že by s migrantmi prichádzali aj militanti

NETKY.SK • 24 September 2015, 15:35 • 2 min
Holandská tajná služba: Nie sú dôkazy, že by s migrantmi prichádzali aj militanti

AMSTERDAM - Nič nenasvedčuje tomu, že by prílev migrantov využívali militantné skupiny, aby do Európy prepašovali útočníkov, uviedla dnes hovorkyňa holandskej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Pravicoví politici v Holandsku, ale aj iných európskych krajinách v uplynulých mesiacoch tvrdili, že prílev migrantov z Blízkeho východu a Afriky, utekajúcich pred chudobou a vojnou, predstavuje značnú hrozbu pre národnú bezpečnosť, píše agentúra Reuters.

 

Hovorkyňa holandskej Všeobecnej spravodajskej a bezpečnostnej služby (AIVD) však dnes vyhlásila, že neexistuje nijaký dôkaz o tom, že by sa militantné skupiny ako napríklad organizácia Islamský štát (IS) snažili prechodom cez hranice infiltrovať do Európy svojich bojovníkov.

 

"Je možné, že jednotlivci môžu toto (takúto cestu) používať, nevieme však o tom, že by prichádzali skupiny," dodala.

 

Nemecká spravodajská služba naproti tomu v utorok vyjadrila obavu, že radikálni islamisti vydávajúci sa za humanitárnych pracovníkov by sa mohli snažiť do svojich radov naverbovať mladých utečencov, ktorí do krajiny prichádzajú.

 

Holandský krajne pravicový politik Geert Wilders, líder čoraz populárnejšej Strany slobody (PVV), prílev migrantov označil za "islamskú inváziu", pričom dodal, že spolu so sýrskymi či irackými utečencami sa do Európy dostali aj tisíce militantov.

 

Holandsko prisľúbilo, že v nasledujúcich dvoch rokoch prijme približne 7000 utečencov na základe dohody v rámci EÚ, s čím podľa prieskumov verejnej mienky nesúhlasí vyše polovica z holandských voličov, doplnila agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies