Holandská ministerka obrany odstúpila z funkcie, kvôli tragickému úmrtiu vojakov mierovej misie v Mali

NETKY.SK • 4 Október 2017, 13:14 • 2 min
Holandská ministerka obrany odstúpila z funkcie, kvôli tragickému úmrtiu vojakov mierovej misie v Mali

BRUSEL - Holandská ministerka obrany Jeanine Hennisová oznámila svoj odchod z funkcie v súvislosti s vlaňajším tragickým úmrtím dvoch holandských príslušníkov mierovej misie OSN v Mali (MINUSMA).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes spravodajský server DutchNews.nl. Ministerka sa rozhodla rezignovať v utorok po búrlivej štvorhodinovej diskusii v parlamente, ktorá sa zaoberala príčinou úmrtia dvoch Holanďanov počas vojenského cvičenia na severovýchode Mali. Pri tragickom incidente z júla 2016, keď nečakane vybuchol granát, bol zranený ešte ďalší holandský vojak.

 

"Som politicky zodpovedná za túto udalosť a prijímam za ňu zodpovednosť," oznámila Hennisová pred odovzdaním svojej rezignácie kráľovi Viliamovi Alexandrovi. Ministerka sa ocitla pod paľbou kritiky od všetkých politických strán za to, že sa jej rezort nedostatočne zaoberal kriticky ladenou správou o celom incidente. Správa zverejnená minulý štvrtok upozornila na "závažné nedostatky" vo vojenských postupoch pri nehode zo 6. júla 2016, keď počas vojenského cvičenia došlo k nečakanej aktivácii 60 mm granátometu. Granát, ktorý vybuchol pri nabíjaní zbrane, spôsobil smrť dvoch vojakov a jedného zranil.

 

Autori správy naznačili, že sa neuplatňovali správne postupy pri nákupe zbraní a rovnako sa zistili aj nedostatky pri ich preprave a skladovaní zbraní. Okrem ministerky podal demisiu aj šéf holandských ozbrojených síl Tom Middendorp. Ministerstvo obrany až do zostavenia novej vlády povedie doterajší štátny tajomník rezortu Klaas Dijkhoff. Holandsko sa zúčastňuje na mierovej operácii MINUSMA zameranej na udržanie krehkého mieru v Mali od apríla 2014. V súčasnosti je v tejto africkej krajine okolo 300 holandských vojakov, ktorých mandát vláda v septembri predĺžila do konca roka 2018.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies