Holandská kráľovská rodina je už "drahšia" ako britská

NETKY.SK • 19 Júl 2012, 11:09 • 2 min
Holandská kráľovská rodina je už "drahšia" ako britská

Holandská kráľovská rodina je už "drahšia" ako britská

slovakia

left justify in out

img

 Holandská kráľovská rodina je z hľadiska vynaložených nákladov "najdrahšia" v štátoch západnej Európy, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.
      Belgický profesor Herman Matthijs zo Slobodnej univerzity v Bruseli, ktorý sa už dlhší čas venuje výpočtom nákladov na chod kráľovských dvorov v Európe na základe dostupných účtovných informácií, zistil, že holandská kráľovská rodina už predbehla aj britský kráľovský dvor.
      V roku 2009 boli podľa Matthijsa "najdrahšou" kráľovskou rodinou v Európe britskí Windsorovci, ktorí potrebovali na pokrytie svojich nákladov 48,6 milióna eur. Na druhom mieste sa vtedy ocitla rodina holandskej kráľovnej Beatrix so sumou 39,64 milióna eur a ďaleko za nimi bol na treťom mieste luxemburský kniežací dvor s ročnými výdavkami vo výške 8,76 milióna eur.
      V roku 2011 sa na základe prieskumov profesora Matthijsa na prvú priečku najrozšafnejších kráľovských rodín dostala "oranžská dynastia", keď holandská kráľovná Beatrix a jej deti minuli na reprezentatívne a štátnické účely 39,4 milióna eur a 18 miliónov z tejto sumy malo ísť na pokrytie osobných nákladov členov kráľovskej rodiny.
      Podľa výpočtov profesora Matthijsa je to štvornásobne viac, ako potrebovala španielska kráľovská rodina. Holandský kráľovský dvor tak z hľadiska nákladov už predbehol aj ten britský, keď kráľovná Alžbeta II. a jej rodina minuli v roku 2011 iba 38,2 milióna eur.
      Matthijs však upozornil, že jeho výpočty nezahŕňajú náklady na ochranu kráľovských rodín a ich sídel.
      Pri porovnávaní výdavkov na prezidentov jednotlivých štátov EÚ profesor Matthijs iba lakonicky konštatoval, že najnákladnejší bol chod francúzskej prezidentskej kancelárie, ktorá vlani minula na štátne a osobné potreby (plat) 112 miliónov eur zo štátnych peňazí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona