Holandská kráľovná má narodeniny a čelí úvahám o abdikácii

NETKY.SK • 31 Január 2012, 11:57 • 2 min
Holandská kráľovná má narodeniny a čelí úvahám o abdikácii

Holandská kráľovná má narodeniny a čelí úvahám o abdikácii - Politika Holandská kráľovná Beatrix dnes oslávi svoje 74. narodeniny a oficiálne sa stáva najstarším monarchom v dejinách Holandského kráľovstva.

slovakia

left justify in out

img

Holandská kráľovná Beatrix dnes oslávi svoje 74. narodeniny a oficiálne sa stáva najstarším monarchom v dejinách Holandského kráľovstva. Doterajší rekord dlhovekosti na holandskom tróne mal bývalý kráľ Willem III., ktorý zomrel vo veku 73 rokov a 277 dní. Kráľovnine narodeniny však opäť rozvírili špekulácie, či sa nechystá trón opustiť.
      Podľa dnešných správ informačného portálu DutchNews.nl, sa teórie o možnej abdikácii kráľovnej Beatrix v prospech jej syna, princa Willema-Alexandra množia aj s blížiacim sa aprílovým výročím jej intronizácie. Dôvodom je skutočnosť, že 30. apríla tomu bude 32 rokov, odkedy súčasná holandská kráľovná nastúpila na trón. Mala vtedy 42 rokov. Jej matka, kráľovná Juliana jej prenechala trón po 32 rokoch vlády. 
      Toto výročie dávajú mnohí Holanďania do súvislosti s kráľovninou ochotou prenechať trón synovi. Willem-Alexander, princ oranžský bude mať 27. apríla 45 rokov, čiže je starší ako bola jeho matka počas korunovácie.
      Holandské médiá a najmä bulvárne orientovaný časopis Privé, si však všímajú aj ďalšie náznaky svedčiace o možnej výmene na tróne. Podľa nich je podozrivé, že kráľovná objednala pre kráľovský palác novú limuzínu, ktorá je však pre ňu príliš veľká. Ale dostatočne kapacitná pre princovu rodinu, ktorý má tri malé dcéry. Ďalším náznakom je čoraz častejší výskyt princa aj s rodinou na oficiálnych rodinných fotografiách. Tieto fámy podporuje aj vymenovanie princovho blízkeho dôverníka za riaditeľa kráľovninho kabinetu.
      Holanďania si tiež všimli, že renovačné práce na kráľovskom paláci Dam v centre Amsterdamu boli ukončené a kráľovská rodina v tichosti predala princov luxusný dom v Mozambiku, čo podľa médií znamená, že rodina sa snaží, aby reputácia budúceho kráľa nemala žiadne tienisté stránky.
      To, s čím sa však budúci holandský monarcha bude stretávať, nezávisle od dátumu kedy nastúpi na trón, je povesť jeho svokra. Otec jeho manželky Máximy je totiž úzko previazaný s bývalou argentínskou juntou a bývalý vojenský režim je obviňovaný z porušovanie ľudských práv.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona