Holandská KLM musí na letisku otáčať moslimov smerujúcich do USA, aby neprišla o milióny eur

NETKY.SK • 30 Január 2017, 19:43 • 2 min
Holandská KLM musí na letisku otáčať moslimov smerujúcich do USA, aby neprišla o milióny eur

AMSTERDAM - Holandská letecká spoločnosť KLM a amsterdamské letisko Schiphol nemajú inú možnosť, než spolupracovať s vládou amerického prezidenta Donalda Trumpa pri uplatňovaní výnosu o zákaze vstupu do USA pre občanov siedmich moslimských krajín. Ináč im hrozia veľké finančné pokuty, upozornil dnes spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Holandská televízna stanica NOS s odvolaním sa na predstaviteľov KLM spresnila, že by išlo o straty vo výške miliónov eur, ak by sa spoločnosť rozhodla ignorovať nariadenia Trumpovej administratívy a prevážala z Amsterdamu do USA pasažierov z krajín s dočasným zákazom vstupu. Za každého "zakázaného" pasažiera by spoločnosť musela zaplatiť "päťcifernú pokutu", čo by mohlo znamenať desaťtisíce eur.

 

Hovorca KLM zdôraznil, že Holanďania len skontrolujú pasy cestujúcich a následne sa riadia pokynmi amerických bezpečnostných služieb.

 

Pre spoločnosť KLM má význam zachovať so dobré vzťahy s USA aj preto, že približne 25 percent obratu pochádza z letov do Ameriky a letisko Schiphol má licenciu na prevádzkovanie terminálu č. 4 na medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho.

 

DutchNews.nl upozornil, že predstavitelia letiska Schiphol sa zatiaľ nevyjadrili k situácii v tamojšej tranzitnej hale, kde uviazlo viacero občanov Iránu cestujúcich do USA kvôli vedeckému výskumu alebo návšteve príbuzných.

 

Holandská diplomacia medzitým spolu s ďalšími krajinami EÚ rieši otázku, ako odpovedať na Trumpovu iniciatívu v prípade európskych občanov, ktorí majú okrem občianstva EÚ aj pas niektorej zo "zakázaných" krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies