Holandská katolícka cirkev vyplatila skoro 14 miliónov eur obetiam zneužívania

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 15:04 • 2 min
Holandská katolícka cirkev vyplatila skoro 14 miliónov eur obetiam zneužívania

BRUSEL - Celkovo 1585 občanov Holandska podalo oficiálnu sťažnosť týkajúcu sa sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych cirkevných hodnostárov. Termín na podávanie sťažností vypršal v pondelok 30. júna. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

O počte oficiálnych sťažnosti informovali organizácie, ktoré zhromažďujú sťažnosti tohto druhu. Väčšina z obetí, 1309, boli muži. Sťažnosti sa týkali tých cirkevných hodnostárov, ktorí už buď zomreli, alebo ktorých zločiny sú medzičasom premlčané.

 

Od otvorenia systému registrácie sťažností tohto druhu 448 ľudí už dostalo finančnú náhradu, ktorej výška dosiahla v priemere 30.700 eur. Bolo však aj 160 veľmi vážnych prípadov, keď odškodné pre obete sexuálnych prehreškov zo strany duchovných presiahlo sumu 60.000 eur.

 

Celkovo rímsko-katolícka cirkev v Holandsku vyplatila 13,7 miliónov eur ako odškodné pre obete sexuálnych zločinov. Podrobná správa z decembra 2011 uvádza, že v období rokov 1945 až 1985 bolo do škandálov spojených so zneužívaním detí zapletených najmenej 800 katolíckych kňazov a mníchov.

 

Katolícka cirkev zriadila vyšetrujúcu komisiu v marci 2010 potom ako v krajine vypukol škandál s pohlavným zneužívaním detí a stovky bývalých obetí neváhali o svojej skúsenosti svedčiť. Viaceré prípady sa dokonca dostali pred súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies