Holandská firma získala lukratívny kontrakt na presun Costy Concordie

NETKY.SK • 10 Október 2013, 16:31 • 2 min
Holandská firma získala lukratívny kontrakt na presun Costy Concordie

AMSTERDAM - Obrovský vrak výletnej lode Costa Concordia premiestnia v lete budúceho roka na špeciálnu nákladnú loď, prevezú do lodeníc a rozmontujú. Oznámila to dnes holandská firma Royal Boskalis NV, špecializovaná na záchranu lodí, ktorá lukratívny kontrakt v hodnote 22 miliónov eur získala od majiteľov lode - spoločnosti Carnival.

slovakia

left justify in out

Na presun vraku použijú nákladnú loď Dockwise Vanguard, vyvinutú na presun ropných plošín. Firma Boskalis uviedla, že Dockwise Vanguard je najväčšia čiastočne ponorná loď na svete. Má plochý predok i zadnú časť a palubu s plochou 275 metrov krát 70 metrov, ktorá unesie "mimoriadne ťažký" náklad, napísala agentúra DPA. Pracuje na princípe vyrovnávacích nádrží, ktoré sa naplnia vodou a loď sa potom ponorí pod vodnú hladinu.

Keď bude prepravná loď čiastočne ponorená, vrak Concordie presunú po hladine nad jej palubu. Následne vyprázdnia vyrovnávacie nádrže a celá nákladná loď s Costou Concordiou na palube sa ocitne nad hladinou. Vrak môžu potom rýchlo odviezť. Holandská firma ešte rokuje so spoločnosťou Carnival a talianskymi orgánmi o tom, kam má vrak dopraviť na rozobratie, či to má byť v Taliansku alebo to môže byť v zahraničí.

Tridsaťdva ľudí zahynulo, keď Costa Concordia 13. januára 2012 stroskotala na útesoch pri toskánskom ostrove Giglio a prevrhla sa na bok. Minulý mesiac sa ju náročnou operáciou podarilo narovnať a v súčasnosti sedí na špeciálnej plošine na morskom dne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies