Holandská firma Tennet chce v Severnom mori postaviť ostrov pre veterné parky

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 14:03 • 2 min
Holandská firma Tennet chce v Severnom mori postaviť ostrov pre veterné parky

DEN HAAG - Holandský prevádzkovateľ energetických sietí Tennet chce v Severnom mori postaviť ostrov pre veternú elektrinu.

slovakia

left justify in out

To by umožnilo produkciu veľkého množstva elektriny za nízku cenu, uviedla firma. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Umelý ostrov má prepojiť veterné parky severomorských štátov a zároveň vytvoriť uzlový bod elektrických sietí Holandska, Nemecka. Británie, Nórska a Dánska. Tennet chce ostrov vysypať v holandskej časti piesčitej plytčiny Doggerbank. Plytčina na niektorých miestach leží len niekoľko metrov pod morskou hladinou.

 

"Európska infraštruktúra v Severnom mori môže výrazne znížiť cenu veternej elektriny," uviedol predseda predstavenstva Tennetu Mel Kroon. Výstavba ostrova by sa mohla začať v roku 2030 a v roku 2050 by mohol byť vrátane káblových rozvodov pripravený na prevádzku. S kapacitou 30 gigawattov by mohol dodávať elektrinu 10 miliónom ľuďom. Tennet už rokuje s vládnymi úradmi, s ďalšími firmami, ale aj s ekologickými organizáciami.

 

Tento týždeň sa deväť severomorských štátov, medzi nimi aj Nemecko, dohodli na spolupráci pri produkcii veternej energie. Doteraz káblové pripojenia k jednotlivým národným elektrickým sieťam výrazne zdražovali túto obnoviteľnú energiu.

 

Aby bolo možné uskutočniť plány na výstavbu ostrova, musia zúčastnené štáty zjednotiť svoju legislatívu, uviedol Kroon. Poukázal na už teraz existujúcu úzku spoluprácu medzi Nemeckom a Holandskom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona