Holanďania zakončili turnaj rekordne, splnili sľub

NETKY.SK • 13 Júl 2014, 08:56 • 2 min
Holanďania zakončili turnaj rekordne, splnili sľub

BRASÍLIA - Holandskí futbaloví reprezentanti splnili sľub trénerovi Louisovi van Gaalovi a s XX. majstrovstvami sveta v Brazílii sa rozlúčili bez prehry v riadnom hracom čase či po predĺžení.

slovakia

left justify in out

"Oranjes" zvíťazili v sobotňajšom dueli o 3. miesto v Brasílii nad domácim výberom hladko 3:0 a dokázali to, čo sa ešte nepodarilo žiadnemu inému holandskému výberu v histórii. Po zápase im medaily slávnostne odovzdal prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter.

Holanďania pridali aj ďalší premiérový zápis do análov svetových šampionátov, z podujatia tejto úrovne prvýkrát získali bronzové medaily. Doteraz mali na konte tri striebra z MS 1974, 1978 a 2010. "Skončilo to 'happy endom'. Môžeme vymazať zlyhanie zo semifinále. Som veľmi hrdý, tímu patria komplimenty. Je to ako oslava hrať s týmto mužstvom. Budem hrať v národnom tíme tak dlho, pokiaľ mi to dovolí moje telo, pretože ide o veľkú česť. Zaslúžili sme si však viac. Bola to životná skúsenosť hrať na tomto turnaji, pretože brazílski fanúšikovia boli neuveriteľní," komentoval holandský krídelník Arjen Robben. 

 

O triumfe "van Gaalovcov" rozhodli ešte v prvej dvadsaťminútovke Robin van Persie z pokutového kopu a Daley Blind po zaváhaní Davida Luiza. Klinec do brazílskej rakvy zatĺkol v samom závere Georginio Wijnaldum. "Najkrajšou vecou bola naša rezistencia. V semifinále sme dostali knokaut, ale dokázali sme sa postaviť na nohy a vybojovať bronzové medaily. Šampionát sme chceli ukončiť pozitívne," povedal posledný zo strelcov Holandska. Zaujímavosťou je, že tréner "oranžových" van Gaal nasadil na turnaji do hry všetkých hráčov. Posledným 23. členom národného tímu v súťažnom zápase sa stal brankár Michel Vorm, ktorý v nadstavenom čase nahradil Jaspera Cillessena. 

 

Brazília druhýkrát v histórii MS po prebojovaní sa do semifinále prehrala dva duely po sebe. Stalo sa jej to aj na šampionáte v roku 1974, a dokonca ako obhajcovi trofeje. Teraz ukončila svoje pôsobenie na turnaji so zahanbujúcim skóre 1:10 z posledných dvoch vystúpení. "Je to hrozný pocit, neviem, čo mám na to povedať. Po škandalóznej prehre s Nemeckom sme sa dnes pokúsili predviesť na ihrisku to najlepšie. Nebol to však náš deň. Musíme sa pozrieť, čo bolo zlé, aby sme sa zlepšili do budúcnosti," uviedol nešťastný stredopoliar domácich Oscar. "Je to frustrujúce. Nezaslúžili sme si taký koniec. Nanešťastie, taký je futbal. Musíme sa ospravedlniť našim fanúšikom. Podporovali nás napriek vysokej prehre s Nemeckom. Na konci bučali, ale to bolo normálne. Tiež majú city," doplnil kapitán Brazílčanov Thiago Silva. "Kanárici" ako najúspešnejšia krajina na MS (bilancia: 5 - 2 - 2) napokon nezískala jubilejné 10. pódiové umiestnenie. 

 

Vo vzájomnej bilancii dvoch vyspelých futbalových krajín má teraz navrch Holandsko: v doterajších dvanástich konfrontáciách uspelo štyri razy, päťkrát sa hralo nerozhodne, trikrát sa tešila Brazília, skóre je 18:15. Predtým sa naposledy "oranjes" stretli s "kanárikmi" 4. júna 2011 v medzištátnom prípravnom dueli na brazílskej pôde - zrodila sa bezgólová remíza. Na svetových šampionátoch sa ostatný súboj týchto dvoch súperov uskutočnil 2. júla 2010 vo štvrťfinále MS v JAR a na štadióne v Port Elizabeth sa tešili Holanďania po víťazstve 2:1. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies