Holanďania v referende odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:50 • 2 min
Holanďania v referende odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou

HAAG - Väčšina Holanďanov zúčastnených na stredajšom referende odmietla asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou. Po sčítaní všetkých hlasov sa ukázalo, že referendum je platné, nakoľko účasť bola vyššia ako 30 percent, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na holandskú štátnu tlačovú agentúru ANP.

slovakia

left justify in out

Účasť na referende dosiahla 32,2 percenta. Podľa ANP 61,1 percenta Holanďanov zúčastnených na referende odmietla asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, zatiaľ čo iba 38,1 percenta hlasovala za ňu. Ostatné hlasovacie lístky boli prázdne alebo neplatné.

 

Asociačnú dohodu Bruselu s Kyjevom ratifikovalo už 27 členských krajín EÚ i Ukrajina. V Holandsku ju podpísala vláda, ktorej postup v prípade negatívneho výsledku plebiscitu nie je zrejmý. Výsledky referenda však pre ňu nie sú právne záväzné.

 

Plebiscit v Holandsku je výsledkom úsilia euroskeptických iniciatív, ktoré si ho vynútili zozbieraním 400.000 podpisov. Sľubovali si od neho predovšetkým vyslanie jasného protiúnijného signálu.

 

Kým stúpenci dohody pripomínali nové možnosti v hospodárskej oblasti, predovšetkým vďaka dohode o voľnom obchode, kritici vidia v dohode prvý krok na ceste k plnoprávnemu členstvu Ukrajiny v EÚ.

 

V utorok večer sa predstavitelia šiestich najväčších parlamentných strán stretli v televíznej debate venovanej spornému referendu. Všetci zdôraznili, že vláda by mala brať výsledky referenda "vážne", ak bude prekročená 30-percentná účasť.

 

Šéf holandskej Strany práce Diederik Samsom upozornil, že prípadný negatívny výsledok referenda povedie k "otváraniu šampanského" v Moskve. "Rusko bude ťažiť z našej roztrieštenosti a povedie to k tomu, že Ukrajina sa bude musieť viac zamerať na Rusko," upozornil Samsom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona