Holanďania si myslia, že brexit bude mať dominový efekt v krajinách EÚ

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:15 • 2 min
Holanďania si myslia, že brexit bude mať dominový efekt v krajinách EÚ

BRUSEL - Osem z desiatich holandských voličov očakáva, že prerušenie vzťahov Spojeného kráľovstva s Európskou úniou vyvolá v Európe "dominový efekt". Uviedol spravodajský server DutchNews.nl dva dni pred britským referendom o zotrvaní tejto krajiny v EÚ.

slovakia

left justify in out

Ide o prieskum verejnej mienky, ktorý vykonala holandská verejnoprávna televízia NPO pre svoj program EenVandaag. Na základe tohto prieskumu možno skonštatovať, že až 81 percent Holanďanov verí, že po brexite by aj ďalšie krajiny opustili EÚ. Celkovo má 69 percent respondentov negatívne vnímanie o budúcnosti Európskej únie.

 

Polovica opýtaných uviedla, že si želá, aby Británia zostala v EÚ, ale na otázku, či sa tak aj stane, respondenti sa rozdelili na dva tábory, "áno" a "nie", kde každý z nich získal rovnako po 42 percent hlasov.

 

Televízny program EenVandaag upozornil, že na základe vykonaného prieskumu tesná väčšina opýtaných (54 percent)) si želá, aby aj Holandsko malo svoje vlastné referendum o členstve v EÚ.

 

Na otázku, ako by v prípade takéhoto referenda volili, 48 percent respondentov uviedlo, že by hlasovalo za "nexit", odchod Holandska z EÚ, zatiaľ čo 45 percent opýtaných by chcelo radšej zostať členmi únie.

 

Zaujímavým, ale málo prekvapivým zistením prieskumu bolo, že priaznivci protiimigrantsky zameranej Strany slobody Geerta Wildersa by v prípadnom referende veľkou väčšinou podporili opustenie EÚ (94 percent). Za odchod z EÚ by však hlasovalo aj 58 percent voličov Socialistickej strany a 63 percent strany 50plus zastupujúcej záujmy dôchodcov.

 

Najväčšími nadšencami EÚ sú podľa prieskumu stúpenci demokratickej strany D66 (85 percent) a Zelenej ľavice (82 percent).

 

Na prieskume EenVandaag sa zúčastnilo celkovo 27.000 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies