Holanďania chcú dohliadať na bezpečnosť bangladéšskych textiliek

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 11:13 • 2 min
Holanďania chcú dohliadať na bezpečnosť bangladéšskych textiliek

AMSTERDAM - Holandská vláda sa chce uistiť, že dôjde k zlepšeniu pracovných podmienok v textilnom priemysel v Bangladéši, uviedla holandská ministerka pre zahraničný obchod Liliane Ploumenová vo vyhlásení pre televíznu stanicu NOS.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na tragédiu z 24. apríla v bangladéšskom meste Savar, keď pri zrútení textilných závodov zahynulo 1127 jej pracovníkov.

Ministerka uviedla, že väčšina zo šiat v holandských obchodoch je výsledkom lacnej práce ľudí z Bangladéša, ktorí sú v zamestnaní vystavení ohrozeniu života, a to nie je správne. Podľa jej slov treba túto situáciu zmeniť. 

Ploumenová naznačila, že v období najbližších dvoch rokov má záujem stať sa koordinátorkou pre všetky snahy, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky v textilnom priemysle v Bangladéši.

"Nemôžeme pripustiť, aby pracovníci textilného priemyslu riskovali životy pre naše džínsy a naše tričká. Nízke ceny predsa nemôžu byť to najdôležitejšie," citoval slová ministerky spravodajský server DutchNews.nl.

Ploumenová vyjadrila spokojnosť s tým, že spoločnosti ako Primark, H&M, C&A, Zara a V&D, združené pod iniciatívu IndustriALL, sľúbili zlepšenie pracovných podmienok v tomto sektore. To ale podľa nej nestačí. Medzinárodná spoločnosť by mala podľa jej slov reagovať rýchlejšie a účinnejšie.

V priebehu tohto týždňa tri veľké holandské odevné spoločnosti, ČA, G-Star a Cars, podpísali medzinárodnú dohodu zameranú na zlepšenie pracovných podmienok v bangladéšskych textilkách. Ďalšie odevné spoločnosti - WE, Vingino, HEMA, Zeeman a V&D - avizovali, že k dohode sa zrejme pripoja. Iné holandské spoločnosti, ako napríklad Cool Cat a Prenatal, uviedli, že dohodu nepodpíšu, kým postoj firmy Mexx je zatiaľ neznámy.

Dohoda predvída, že spoločnosti, ktoré ju podpíšu, sa postarajú o zavedenie bezpečnostných a protipožiarnych programov v bangladéšskych továrňach na obdobie piatich rokov a uvítajú posilnený dohľad zo strany Medzinárodnej organizácie práce (MOP).

Na dôraznejšiu spoluprácu s inšpektormi MOP vyzvali bangladéšske úrady aj predstavitelia EÚ. Európska únia je pre Bangladéš najväčším obchodným partnerom. Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová a eurokomisár pre obchod Karel De Gucht v spoločnom stanovisku z 30. apríla uviedli, že EÚ je znepokojená zlým stavom bezpečnostných podmienok na pracoviskách v Bangladéši, a vyzvali bangladéšske úrady, aby pracovné podmienky vo všetkých továrňach boli v súlade s medzinárodnými štandardmi a dohovormi podľa vzoru Medzinárodnej organizácie práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies