Holanďania a Briti vo štvrtok odštartujú voľby do europarlamentu

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 09:54 • 2 min
Holanďania a Briti vo štvrtok odštartujú voľby do europarlamentu

BRUSEL - Hlasovaním v Holandsku a Británii sa vo štvrtok začnú v poradí ôsme voľby do Európskeho parlamentu, ktorý bude po novom mať 751 členov z 28 krajín.

slovakia

left justify in out

O zložení jediného priamo voleného orgánu viac ako polmiliardovej Európskej únie rozhodnú obyvatelia jednotlivých krajín postupne od štvrtka do nedele. Po Holanďanoch a Britoch budú v piatok k volebným urnám môcť prísť Íri a Česi, v sobotu sa pripojí Slovensko, Lotyšsko a Malta. Až v nedeľu to bude zvyšných 21 krajín. Výsledky budú známe až po zatvorení všetkých volebných miestností, teda v nedeľu po 22. hodine. Ako prvé by mali byť známe výsledky z Británie, Holandska, Írska či Slovenska. Ďalšie budú zverejňovať okamžite po ich spočítaní.

 

Májové voľby do EP rozhodnú o novom zložení upraveného 751-členného pléna, ktorého členovia sa zaraďujú do frakcií. Očakáva sa nízka účasť a nárast počtu zástupcov euroskeptických a radikálnych hnutí, predovšetkým v západoeurópskych krajinách nespokojných so súčasným fungovaním bloku. K volebným urnám sa budúci víkend chystá podľa prieskumov iba niečo viac ako 35 percent oprávnených voličov. Európania však dlhodobo prejavujú iba malý záujem o voľby do zákonodarného zboru EÚ. V posledných voľbách v roku 2009 prišlo europoslancov voliť iba 43 percent oprávnených voličov, najmenej v Litve a na Slovensku. Zaostávajú najmä krajiny prijaté do bloku v roku 2004. 

 

Najväčšou frakciou by mala zostať Európska ľudová strana (EPP) s približne 210 kreslami v upravenom 751-člennom pléne. V tesnom závese je socialistická frakcia. Štvrtinu kresiel by mali však získať euroskeptické strany. Tie by mali získať silnú podporu najmä v Británii, Francúzsku, Holandsku, Dánsku či Rakúsku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies