Holanďan (94), ktorý prežil koncentračný tábor, zomrel pred spomienkovou akciou

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 07:04 • 2 min
Holanďan (94), ktorý prežil koncentračný tábor, zomrel pred spomienkovou akciou

HAMBURG - Holanďan Wim Alosery, ktorý prežil nacistický koncentračný tábor Neuengamme, zomrel v spánku vo veku 94 rokov. Skonal len niekoľko hodín pred tým, ako sa mal vo štvrtok večer zúčastniť spomienkového podujatia v tomto tábore v Nemecku, kde ho počas druhej svetovej zadržiavali. V piatok o tom informoval organizátor akcie a historik Detlef Garbe.

slovakia

left justify in out

Aloseryho priviedli do koncentračného tábora Neuengamme v nemeckom Hamburgu v roku 1944. Bol posledným známym Holanďanom, čo prežil tábor a neskoršie potopenie lode s väzňami Cap Arcona.

 

Alosery pricestoval v pondelok 30. apríla do Hamburgu z Holandska s úmyslom zúčastniť sa na štvrtkovom spomienkovom podujatí. Na akciu si prišlo pripomenúť koniec vojny spred 73 rokov niekoľko stoviek ľudí.

 

Holanďan trávil stredajší večer v hoteli a zomrel v spánku, povedal Garbe.

 

Aloseryho, člena náboženskej spoločnosti Svedkovia Jehovovi, priviedli v roku 1944 do Neuengamme z neďalekého koncentračného tábora Husum-Schwesing, kde bol na nútených prácach počas výstavby protitankovej bariéry.

 

Na konci vojny patril do skupiny väzňov v Neuengamme, ktorí boli prinútení zničiť všetky dôkazy o zločinoch spáchaných dozorcami tábora. Potom ho spolu s ostatnými väzňami nahnali do nákladného vozňa smerujúceho do mesta Lübeck, kde nastúpil na palubu väzenskej lode SS Cap Arcona.

 

Keď Briti omylom loď zbombardovali, Alosery bol medzi 450 ľuďmi, čo túto katastrofu prežili. Zahynulo pri nej však až okolo 6600 väzňov.

Holanďan nakrútil pre spomienkovú akciu videorozhovor, v ktorom rozprával o svojich skúsenostiach. V Holandsku vyšli 4. apríla jeho memoáre pod názvom "De laatste Getuige" (Posledný svedok).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies